Την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, που μπορεί να φτάσουν και σε αριθμούς ρεκόρ το φθινόπωρο, επανέλαβε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Αν συνεχίσουμε με όχι καλούς ρυθμούς τον εμβολιασμό θα φτάσουμε και τις 5.000 κρούσματα σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο στο τέλος Οκτωβρίου, που σημαίνει 6.500 κάποια στιγμή. Πολύ μεγάλος αριθμός, που δεν έχουμε ζήσει στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ όταν φτάσουν τα κρούσματα σε αυτό το επίπεδο, η επιβάρυνση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα είναι πολύ σημαντική. «Θα φτάσουμε τις 600 – 700 κλίνες ΜΕΘ» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ανεβάσει ρυθμό το πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών.
«Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε τον εμβολιασμό, με εκστρατεία ενημέρωσης και από εμάς τους ειδικούς» πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης.
Αυξάνεται η ηλικία των νέων κρουσμάτων
Στα «κόκκινα» βρίσκονται η Ρόδος, η Νάξος, το Ηράκλειο και τα Χανιά, με το φορτίο του κοροναϊού να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο και να «μετακινεί» την καμπύλη των νέων κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες, φοβίζοντας τους ειδικούς ότι εκτός από τα χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά, θα αρχίσουμε σύντομα να έχουμε και αύξηση των νοσηλευομένων ασθενών.
Η γρήγορη άνοδος των κρουσμάτων συνδυάζεται και με σειρά περιοχών που εμφανίζουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, αφήνοντας περιθώριο στον ιό να εξαπλώνεται ταχύτερα, αλλά και από το γεγονός ότι η ταχύτερη και ευκολότερη μετάδοση είναι χαρακτηριστικά της νέας παραλλαγής Δέλτα.
Το θέμα συζητήθηκε σήμερα, Τετάρτη, στη συνεδρίαση της επιτροπής των επιδημιολόγων, η οποία εξέτασε την πορεία της πανδημίας σε ολόκληρη τη χώρα, ανά περιοχή.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η αύξηση των νέων περιστατικών συνεχίζει αμείωτη σε ολόκληρη τη χώρα, εντονότερα στα νησιά και τους υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς.