Ενεργοποιείται με την ψήφιση του κλιματικού νόμου το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», το οποίο προβλέπει τη χορήγηση επιδότησης σε περίπου 350.000 νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλιών κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με αντίστοιχες καινούργιες, ενεργειακά αποδοτικές συσκευές.
Οπως ορίζεται στις διατάξεις του συγκεκριμένου άρθρου, «με την απόφαση αυτή καθορίζονται ο προϋπολογισμός της σχετικής δράσης, το είδος των συσκευών στις οποίες αναφέρεται, το ποσοστό χρηματοδότησης αυτών, οι ωφελούμενοι από τη δράση, η διάρκεια και οι διαδικασίες εφαρμογής της, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο φορέας καταβολής της χρηματοδότησης για την αντικατάσταση αυτών, οι υποχρεώσεις των ωφελουμένων και οι συνέπειες μη τήρησης των όρων και των προϋποθέσεων της δράσης και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή της».
Η προκήρυξη
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» θα προκηρυχθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Ο προϋπολογισμός του αναμένεται να είναι τουλάχιστον στα 150 εκατ. ευρώ και βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στο πρόγραμμα είναι η ανακύκλωση των παλιών συσκευών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αντικατάσταση και ανακύκλωση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, καθώς οι συσκευές αυτές δημιουργούν τα μεγαλύτερα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα βασικά σημεία του προγράμματος συνοψίζονται ως εξής:
- Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές.
- Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 350.000 νοικοκυριά.
- Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 35% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. Η μέση επιδότηση εκτιμάται πως θα είναι στα 300 ευρώ.
- Θα λειτουργήσει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr
- Δικαίωμα υποβολής αίτησης για την ανακύκλωση της παλιάς συσκευής και την αντικατάστασή της με επιδοτούμενη αγορά καινούργιας θα έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως εισοδήματος.
- Οι αιτήσεις όμως θα αξιολογούνται με ειδικά κριτήρια. Προτεραιότητα, αποσπώντας συγκεκριμένη βαθμολογία, θα έχουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, φυσικά πρόσωπα με χαμηλό εισόδημα, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες.
- Θα εκδοθεί λίστα «επιτυχόντων» και όσοι είναι σε αυτή θα παίρνουν ειδικούς κωδικούς (πιθανότατα voucher – κουπόνι) και στη συνέχεια θα επισκέπτονται το κατάστημα που έχουν επιλέξει για την αγορά της νέας ηλεκτρικής συσκευής.
- Με τους κωδικούς ή το κουπόνι θα αγοράζουν τη συσκευή και θα πληρώνουν τη διαφορά της τιμής, δηλαδή αφού αφαιρεθεί η έκπτωση που δικαιούνται.
- Οταν αποξηλωθεί από τον χώρο της κατοικίας η παλιά συσκευή και τοποθετηθεί η καινούργια, τότε το κατάστημα θα εισπράττει τη διαφορά της τιμής.
- Τα στάδια υλοποίησης της διαδικασίας θα ελέγχονται αυτόματα από την ψηφιακή πλατφόρμα.
- Προϋπόθεση είναι η παλιά συσκευή να βρίσκεται σε λειτουργία, δηλαδή να μην είναι χαλασμένη.
- Σε περίπτωση εξάντλησης της διαθέσιμης χρηματοδότησης, προβλέπεται η δημιουργία λίστας επιλαχόντων, οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων.
Εξοικονόμηση
Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh (κιλοβατώρες) τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση έως και 5.000 KWh τον χρόνο αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας.
Στις περιπτώσεις μεγαλύτερης χρήσης, το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 40%. Από την εξοικονόμηση αυτή εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο.
Η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα πετύχει η χώρα μας με την εφαρμογή του προγράμματος εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο. Η Ελλάδα θα πετύχει σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 126.000 τόνους ανά έτος.