Στα αζήτητα είναι από το προηγούμενο διάστημα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων η αίτηση συνταξιοδότησης κόλλησε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εν αναμονή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), το οποίο θα έκρινε αν δικαιούνται ή όχι πρόωρη σύνταξη.
Το θέμα προέκυψε όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαφώνησε με τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας ως προς το δικαίωμα των εν λόγω υπαλλήλων να συνταξιοδοτηθούν με τα μεταβατικά όρια 55 έως 62 ετών και κρατούσε «παγωμένες» τις αιτήσεις συνταξιοδότησής τους. Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου απηύθυνε σχετικό ερώτημα στο ΝΣΚ.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τελικά δέχθηκε τα 62 έτη ως βάση για αποχώρηση με μειωμένη σύνταξη στο Δημόσιο. Αυτό μεταφράζεται σε περιορισμό σε κάθε προοπτική πρόωρης συνταξιοδότησης στον Δημόσιο Τομέα πριν από το 62ο έτος ηλικίας.
Πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται η έκδοση υπουργικής απόφασης ή η κατάθεση τροπολογίας που θα καλύπτει τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι υπέβαλαν ήδη αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την έκδοση της υπουργικής απόφασης και μπορεί να αποχωρήσουν με μειωμένα όρια.
Ειδικότερα η λύση που εξετάζεται είναι να επιτραπεί η έξοδος με τα όρια των 56 και 58 ετών σε όσους υπέβαλαν παραιτήσεις συμπληρώνοντας τις ηλικίες των 56 και 58 ετών το 2022, με το σκεπτικό ότι κατά την πάγια ασφαλιστική πρακτική αναζητείται η συμφερότερη επιλογή για τον ασφαλισμένο.
Σύμφωνα με τα Νέα, ανεξαρτήτως της γνωμοδότησης δεν πρόκειται να μείνουν μετέωροι όσοι έχουν κάνει ή πρόκειται να κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης.