Ο κορωνοϊός διαμορφώνει συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας για το 2021 και η κυβέρνηση ψάχνει το... Τζόκερ στον επόμενο προϋπολογισμό, με την ελπίδα ότι θα της... κάτσουν οι αριθμοί.
Οι στόχοι που αναφέρονται στο προσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι και η ελπίδα των επιτελών της Πλατείας Συντάγματος είναι να μην υπάρξουν κατ΄ αρχάς μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με το τελικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Γιατί αποκλίσεις θα υπάρξουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, λόγω της φετινής βαθιάς ύφεσης και της έντονης αβεβαιότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Tου Λουκά Γεωργιάδη
Στη βάση του καλού σεναρίου, η ελληνική οικονομία θα... επιστρέψει το 2021 στο επίπεδο του ΑΕΠ που είχε το 2019, παρουσιάζοντας αυξημένα φορολογικά εσοδα σε περιβάλλον μείωσης των φόρων! Μια... λογική εξήγηση για την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά €3,6 δισ παρά τις μειώσεις, είναι το αντιστάθμισμα που θα υπάρξει στα έσοδα από την περιουσία, καθώς από την 1/1/2021 θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν βρεθεί εμβόλιο και δεν ξεκινήσει γρήγορα η θωράκιση του παγκόσμιου πληθυσμού, οι προϋπολογισμοί θα θυμίζουν περισσότερο... Τζόκερ και η κυβέρνηση θα βρίσκεται ενώπιον αναθεωρήσεων. Αν δεν της... κάτσει το καλό σενάριο για ανάπτυξη κοντά στο 7,5%, τότε θα πάμε στο... λιγότερο καλό που προβλέπει οικονομική μεγέθυνση 4,5%, υπό την αίρεση ότι ο κορωνοϊός θα... ταλαιπωρήσει την οικονομία όχι πέραν του πρώτου εξαμήνου του 2021.
Το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι στην καλύτερη περίπτωση στο 1%, αλλά αν δεν... κάτσει η κατάσταση με τον έλεγχο του κορωνοϊού και την ανακάλυψη εμβολίου, τότε το 2022 θα είναι και πάλι αρκετά δύσκολα τα πράγματα. Το μόνο σίγουρο είνια ότι τα πράγματα είναι ούτως ή άλλως δύσκολα στο σκέλος της διαχείρισης του δημοσίου χρέους, το οποίο μπορεί να μην ξέφυγε πάνω από το 200% του ΑΕΠ που ίσως περίμεναν αρκετοί την περασμένη άνοιξη, ωστόσο, θα μας ανοίξει καινούριους... λογαριασμούς με τους δανειστές.
Οι μειώσεις της Εισφοράς Αλληλεγγύης αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζομένους, δεν φαίνεται να έχουν πολύ μεγάλη επίδραση στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, ωστόσο, αποτελεί μεγάλο ζητούμενο το εργασιακό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί και το επόμενο έτος με δεδομένη την πίεση στον τουρισμό. Γιατί κακά τα ψέματα, ο τουρισμός δεν μπορεί πλέον να κάνει... θαύματα. Και δυστυχώς, τα όνειρα που κάναμε υπό κανονικές συνθήκες για 36 εκατομμύρια τουρίστες φέτος, θα αργήσουμε πάρα πολύ για να τα δούμε να γίνονται πραγματικότητα...