Κατά το πρώτο εικοσαήμερο του Μαρτίου, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζει πτώση περίπου 30% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, γεγονός που περιορίζει τις πιέσεις τόσο προς τους προμηθευτές για αυξημένες εκπτώσεις όσο και προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για συνέχιση ή ενίσχυση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς των νοικοκυριών, με στόχο τη συγκράτηση του κόστους.
Η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώνεται μέχρι στιγμής κάτω από τα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν τον προηγούμενο μήνα είχε ξεπεράσει τα 150 ευρώ.
Η μείωση αυτή αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε συνδυασμό με χαμηλότερη κατανάλωση. Το φαινόμενο είναι εποχικό και παρατηρείται κάθε άνοιξη και φθινόπωρο, όταν η ηλιοφάνεια και οι ενισχυμένοι άνεμοι ενισχύουν την «πράσινη» παραγωγή, ενώ οι ήπιες θερμοκρασίες περιορίζουν τη χρήση θέρμανσης και κλιματισμού, με εξαίρεση τα καιρικά φαινόμενα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
Η αυξημένη παραγωγή ΑΠΕ, ωστόσο, επιβαρύνει την ευστάθεια του ηλεκτρικού δικτύου. Όταν η παραγωγή ξεπερνά τη ζήτηση, παρατηρούνται αυξομειώσεις στην τάση και τη συχνότητα, που απειλούν τη σταθερότητα. Η κατάσταση επιδεινώνεται σε περιόδους αργιών, όπως το Πάσχα, οπότε η κατανάλωση είναι ακόμη χαμηλότερη.
Γι’ αυτόν τον λόγο, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ εφαρμόζουν έκτακτα μέτρα, μειώνοντας υποχρεωτικά την παραγωγή από μονάδες ΑΠΕ, ώστε να προστατευθεί η σταθερότητα του δικτύου.
Η εικόνα αυτή παρατηρείται κάθε χρόνο, όμως το πρόβλημα εντείνεται, καθώς οι ΑΠΕ αυξάνονται χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη άνοδος της ζήτησης.
Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των ΑΠΕ το 2024, προστέθηκαν επιπλέον 580 MW στο διασυνδεδεμένο σύστημα, αυξάνοντας τη συνολική ισχύ – σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ – στα 12,08 GW. Αντίθετα, η μέγιστη ζήτηση την περασμένη Κυριακή έφτασε μόλις τα 7 GW.
Μια πιθανή λύση στο πρόβλημα των περικοπών ΑΠΕ είναι η αποθήκευση ενέργειας, είτε μέσω αντλησιοταμιευτικών υδροηλεκτρικών έργων είτε μέσω ισχυρών μπαταριών, οι οποίες αρχίζουν να εγκαθίστανται φέτος. Επίσης, βοηθητικά λειτουργούν και οι εξαγωγές ρεύματος όταν υπάρχει ζήτηση από γειτονικά δίκτυα. Όμως, όπως επισημαίνουν ειδικοί, σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ, είναι δύσκολο να εξαλειφθούν πλήρως οι περικοπές.