Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού με την μετάλλαξη Όμικρον .
Το μεταλλαγμένο στέλεχος δείχνει πως εξαπλώνεται με πάρα πολύ γρήγορο ρυθμό ενώ μένει να δούμε και τα αποτελέσματα από τα λύματα της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υπάρχει μια σαφής εικόνα σχετικά με την πορεία εξάπλωσης της παράλλαξης στις δύο μεγάλες περιφέρειες της χώρας.
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ οι ειδικοί υπολογίζουν ότι τα μισά κρούσματα στην Αττική είναι Όμικρον.
«Από την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική υπολογίζουμε ότι έχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό από 10% στην κοινότητα στην Αττική αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να το αποκλείσω ότι έχει φτάσει το 30% και το 40%», δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η ανοδική πορεία των κρουσμάτων θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
Για την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική είχε μιλήσει το πρωί στο Open και ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης. «Στην Αττική, στις 15 Δεκεμβρίου είχαμε περίπου 1.700 κρούσματα. Την εβδομάδα 20 έως 25 Δεκεμβρίου τα κρούσματα είναι συνεχώς πάνω από 3.000, χθες ήταν κοντά 3.500. Στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, στις 15 Δεκεμβρίου είχαμε 463 κρούσματα και χθες είχαμε 1.173», τόνισε ο κ. Τζανάκης.
Ο καθηγητής επισήμανε πως μόνο η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να φέρει αυτή την αύξηση, ενώ σημείωσε πως τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι πάνω από 10% της μετάλλαξης Όμικρον. «Επίκειται έκρηξη κρουσμάτων, με διπλασιασμό κάθε δεκαήμερο. Την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη θα έχουμε ενδεχομένως πάνω από 9.000 κρούσματα και στις 15 με 20 Ιανουαρίου ίσως 15.000 ή και 20.000 κρούσματα» είπε ο Νίκος Τζανάκης, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί αν η Ελλάδα ακολουθήσει το μοτίβο άλλων χωρών.
Μέσα σε λίγες ημέρες άλλωστε τα κρούσματα κορωνοϊού διπλασιάστηκαν σχεδόν καθώς από 3.689 στις 20 Δεκεμβρίου έφτασαν τις 7.665 στις 24 Δεκεμβρίου. Τα Χριστούγεννα ανακοινώθηκαν 6.590 κρούσματα, ένας αριθμός ιδιαίτερα υψηλός αν λάβει κανείς υπόψιν ότι οι έλεγχοι έγιναν την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ στη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ανέρχονται σε 4.036.
Σημειώνεται ότι στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, ήδη 20 περιοχές έχουν μπει στο βαθύ κόκκινο με τελευταία την Εύβοια. Όπως φαίνεται σε αυτόν, η διασπορά είναι μεγάλη σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα, τη βόρεια και τη νότια Πελοπόννησο και τη Λέσβο.
Πηγή: Lykavitos.gr