Ράλι καταγράφουν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη, εν μέσω των ανησυχιών για τα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας, πολλά εκ των οποίων ταλανίζονται από απεργιακές κινητοποιήσεις. Παράλληλα, ο ψυχρός Μάρτης σε αρκετές περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου «συντηρεί» τη ζήτηση σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που λειτουργεί επιβαρυντικά στις τιμές του φυσικού αερίου.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια TTF στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ολλανδίας -σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη- σημειώνουν άνοδο κατά 11% την Παρασκευή και σκαρφαλώνουν άνω των 46 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ανοδικά κινούνται οι τιμές και σε Γαλλία – Γερμανία.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αυτής της εβδομάδας «πάγωσαν» τη λειτουργία σε αρκετές ενεργειακές εγκαταστάσεις της Γαλλίας, περιορίζοντας την παραγωγή στην Ευρώπη, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η ζήτηση παραμένει υψηλή στη βόρεια Ευρώπη, εξαιτίας του ψυχρού καιρού.
«Υπάρχει αρκετή πίεση στις υποδομές λόγω των απεργιών στη Γαλλία, αφαιρώντας από την αγορά ένα μέρος της “ευελιξίας” της» τονίζει ο Γιακόπο Κασαντέι, αναλυτής στην Energy Aspects.
Οι απεργίες των εργαζόμενων, μάλιστα, αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.
Την ίδια στιγμή, η γαλλική εταιρεία ενέργειας (EDF) αναγκάστηκε να διακόψει τη συντήρηση και τις εργασίες επιδιόρθωσης σε δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες, λόγω τεχνικών προβλημάτων.
Παρότι η Ευρώπη εξακολουθεί να διαθέτει υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου, οι τελευταίες εξελίξεις αποτελούν μια υπενθύμιση της εύθραυστης ενεργειακής κατάστασης της Γηραιάς Ηπείρου.
Οι σχεδόν μηδενικές ροές αερίου από τη Ρωσία και ο έντονος ανταγωνισμός με την Ασία για τα φορτία του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αποτελούν τις δύο βασικότερες προκλήσεις.
Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να απέχουν παρασάγγας από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά, όταν είχαν ξεπεράσει το όριο των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.