Το νησί Saadiyat Abu Dhabi, σπάει τον τίτλο των ρεκόρ Guinness για τη μεγαλύτερη εμφάνιση μηνυμάτων σε μπουκάλια.
Το επίτευγμα του προορισμού, αποτελεί απόδειξη της μοναδικότητάς του και γιορτάστηκε με έναν αξέχαστο τρόπο: 1.100 μπουκάλια, το καθένα από τα οποία περιείχε ένα μοναδικό μήνυμα, συλλέχθηκαν και εκτέθηκαν σε περίοπτη θέση στην παραλία Saadiyat.
Εμπνευσμένο από την εμβληματική γέφυρα Pont des Arts του Παρισιού, το νησί Saadiyat προσκάλεσε τους επισκέπτες όλων των ηλικιών να συμμετάσχουν σε αυτή του την προσπάθεια, προωθώντας την ιδέα ότι η αγάπη είναι ένα ταξίδι για όλους.
Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνθηκαν να γράψουν ένα σύντομο σημείωμα, εκφράζοντας τη συμπάθειά τους για το νησί Saadiyat ή να μοιραστούν τις προσωπικές τους σκέψεις σχετικά με την έννοια της αγάπης. Οι εγκάρδιες αυτές σημειώσεις, τοποθετήθηκαν στη συνέχεια μέσα σε γυάλινα μπουκάλια και μεταφέρθηκαν στο Saadiyat Beach Club. Εκεί, ένας ντόπιος καλλιτέχνης της άμμου τακτοποίησε δημιουργικά τα μπουκάλια, σχηματίζοντας τη φράση «I ♥ Saadiyat Island».
Σημειώνεται ότι όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στη δράση, ήταν φιλικά προς το περιβάλλον. Τα μπουκάλια, το ανακυκλώσιμο χαρτί και το νήμα από γιούτα ήταν βιώσιμα, υπογραμμίζοντας την αφοσίωση του νησιού στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της ιθαγενούς άγριας ζωής, καθώς και ευθυγράμμισής του με το Έτος Αειφορίας.
Η ιστορία των μηνυμάτων σε μπουκάλια
Μια κοινή παρανόηση σχετικά με τα μηνύματα σε μπουκάλια, είναι ότι συνήθως έχουν ρομαντικό χαρακτήρα και αφορούν σε μηνύματα αγάπης. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι οι πρώτες γνωστές περιπτώσεις απείχαν πολύ από κάτι τέτοιο. ‘Όλα ξεκίνησαν το 310 π.Χ., όταν ο Θεόφραστος, ένας από τους μαθητές του φιλόσοφου Αριστοτέλη, έστειλε το πρώτο μήνυμα σε ένα μπουκάλι, για να δοκιμάσει τη θεωρία του ότι ο Ατλαντικός Ωκεανός έρεε στη Μεσόγειο Θάλασσα. Πολύ αργότερα, τη σκυτάλη πήρε το 1500 η βασίλισσα Ελισάβετ. Υποπτευόμενη ότι οι Βρετανοί κατάσκοποι μπορεί να χρησιμοποιούσαν μηνύματα σε μπουκάλια για να επικοινωνήσουν, διόρισε έναν ειδικό ανοίγματος των μπουκαλιών που ξεβράζονταν κατά εκατοντάδες από τον ωκεανό. Στη συνέχεια, το 1700, ένας Ιάπωνας ναυτικός ναυάγησε στον απομακρυσμένο Νότιο Ειρηνικό, μαζί με το πλήρωμά του. Απελπισμένος, χάραξε ένα μήνυμα σε ξύλο καρύδας, το έβαλε μέσα σε ένα μπουκάλι και το πέταξε στη θάλασσα. Αυτό το μήνυμα ανακαλύφθηκε πολλά χρόνια αργότερα, το 1935.
Σε πιο επιστημονικές χρήσεις, το 1846 η αμερικανική υπηρεσία παρακολούθησης ακτών, άρχισε για πρώτη φορά να μελετά τη χρήση των μηνυμάτων σε μπουκάλια. Οι μέθοδοί τους επικεντρώθηκαν στην απελευθέρωση μηνυμάτων στον ωκεανό σε μεγάλες ποσότητες, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διαδρομή τους, δίνοντας στους επιστήμονες κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τη φύση των ωκεάνιων ρευμάτων και των παλιρροιών. Στη συνέχεια, το 1913, κοντά στο Dunkettle της Ιρλανδίας, ξεβράστηκε ένα μήνυμα σε μπουκάλι από νεαρό επιβάτη του Τιτανικού. Το μήνυμα έγραφε, «Από τον Τιτανικό. Αντίο σε όλους. Burke of Glanmire, Cork». Λίγα χρόνια αργότερα, το 1915, ένα ακόμη μήνυμα σε μπουκάλι έπεσε στη θάλασσα, αναζητώντας την τύχη του, από το RMS Lusitania, ένα βρετανικό υπερωκεάνιο, που είχε μόλις τορπιλιστεί από ένα γερμανικό U-boat. Το πολύ κοντινό 1999, ανακαλύφθηκε μήνυμα σε μπουκάλι που χρονολογείται από τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο: Δύο ημέρες πριν πέσει ηρωικά στη μάχη, ο στρατιώτης Thomas Hughes είχε γράψει ένα σημείωμα στη σύζυγό του και το πέταξε στη Μάγχη το 1914. Το μπουκάλι βρέθηκε 85 χρόνια αργότερα στον ποταμό Τάμεση και δόθηκε στην κόρη του αποστολέα.
Όμως τα μηνύματα σε μπουκάλια, έχουν επίσης σώσει τη ζωή πολλών ανθρώπων, σύμφωνα με το travel.gr: Το 2005, μια ομάδα 88 Νοτιοαμερικανών προσφύγων βρέθηκε εγκαταλελειμμένη στη θάλασσα, κοντά στην Κόστα Ρίκα. Τότε αποφάσισε να στείλει ένα σημείωμα σε μπουκάλι, παρακαλώντας για βοήθεια. Ευτυχώς, ένα κοντινό αλιευτικό σκάφος βρήκε το μπουκάλι μπλεγμένο στα δίχτυα του και έσπευσε στο σημείο πριν να είναι πολύ αργά.