«Η νέα ελληνική κυβέρνηση κινείται με απίστευτη ταχύτητα», τονίζει το Reuters σε άρθρο του.
Οι Έλληνες έχουν μείνει πραγματικά έκπληκτοι με την ταχύτητα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η νέα Κυβέρνηση της χώρας, γράφει ο αρθρογράφος του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου, Ρομπ Κοξ.
«Η λέξη που χρησιμοποιείται πιο συχνά από τους Έλληνες για να περιγράψουν τη νέα κυβέρνησή τους είναι... περίεργη. Δεν το χρησιμοποιούν υποτιμητικά. Αντίθετα, περιγράφει την ασυνήθιστη ταχύτητα και την ιδιαιτερότητα με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός. Αυτό που πραγματικά εννοούν, είναι ότι "αυτό είναι πραγματικά περίεργο για την Ελλάδα”», αναφέρει ακόμα ο αρθρογράφος του Reuters.
Ο Ρομπ Κοξ περιγράφει τις βασικές προτεραιότητες στις τρεις εβδομάδες από τότε που η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία κέρδισε μια σαφή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εκδιώχνοντας τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.
Ακόμα, το άρθρο του Reuters αναφέρει: «Ο Μητσοτάκης έχει καταθέσει, ήδη, μία σειρά νομοσχεδίων στο Κοινοβούλιο. Στην κορυφή της λίστας εργασιών του είναι η επένδυση στο Ελληνικό και το θέμα του ορυχείου χρυσού, περίεργες προτεραιότητες για μία νέα κυβέρνηση. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα περίεργο. Παρά τη δεκαετία της λιτότητας, το ελληνικό χρέος ξεπερνά το 180% του ΑΕΠ, ενώ για να μειωθεί η οικονομία, θα πρέπει να ακολουθήσει ρυθμό ταχύτερο από το 1,9% που έχει προβλέψει η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2019».
«Η νέα Κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει τον παρονομαστή με φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές και να συρρικνώσει τον αριθμητή», λέει ο Πάνος Τσακλόγλου, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων τηςΚυβέρνησης.
«Η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, μαζί με περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, είναι το κλειδί του σχεδίου. Αυτό απαιτεί ορισμένες εμβληματικές νίκες για να δουν οι διεθνείς επενδυτές και εταιρείες ότι η Ελλάδα δεν έχει απλώς ανακτήσει τη δυναμική της, αλλά γύρισε την πλάτη της στη δημοσιονομική κακοδιαχείριση και την απίστευτη γραφειοκρατία.
Έτσι, ξεκινάει ένα έργο αστικής ανανέωσης και κατασκευής, το οποίο προβλέπει ένα εμπορικό κέντρο και ένα καζίνο πολύ κοντά στην Αθήνα. Η ανάπτυξη των σχεδίων αυτών θα συμβάλει επίσης στη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτά ανήλθαν σε 80 δισεκατομμυρίων ευρώ το Μάρτιο, ή περίπου το 45% των συνολικών δανείων.
Αν και οι Έλληνες τραπεζίτες αναφέρουν ότι υπάρχει καθυστέρηση στη διαδικασία μείωσής τους, εκτιμάται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα έχουν μειωθεί στο μισό έως το 2022.Προσθέτουν ακόμη ότι ένας καλύτερος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα τους βοηθήσει να μειώσουν ταχύτερα τα NPLs και τελικά θα απελευθερώσει και τη δυνατότητα των τραπεζών να παράσχουν πιστώσεις σε μικρές επιχειρήσεις, αλλά και καταναλωτές», προσθέτει ο Πάνος Τσακλόγλου.