Ακόμη και το πρωτοφανές σενάριο της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Bundesbank σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που διαμορφώνει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της αγοράς ομολόγων, ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς τη συμμετοχή της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.
Τα σχέδια θα τεθούν σε εφαρμογή εφόσον το Ανώτατο Γερμανικό Δικαστήριο εξαναγκάσει την κεντρική τράπεζα να εγκαταλείψει το σχήμα, δήλωσαν τέσσερις πηγές στο Reuters. Στην περίπτωση αυτού του κακού σεναρίου, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μία πρωτοφανή νομική δράση κατά της Bundesbank, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της, δήλωσαν οι πηγές.
Προθεσμία έως τις αρχές Αυγούστου έχει η ΕΚΤ
Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο έχει δώσει στην ΕΚΤ προθεσμία έως τις αρχές Αυγούστου για να δικαιολογήσει τις μεγάλης κλίμακας αγορές κρατικών ομολόγων που έχει κάνει ή, διαφορετικά, να συνεχίσει το πρόγραμμα χωρίς τη Bundesbank, στην οποία αναλογεί περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνολικών αγορών ομολόγων. Οι περισσότερες πηγές αναμένουν ότι η νομική πρόκληση από το δικαστήριο της Καρλσρούης θα λυθεί από την ίδια τη Bundesbank, η οποία θα δείξει ότι η πολιτική ήταν κατάλληλη και θα απαντήσει στις ανησυχίες σχετικά με τις παράπλευρες συνέπειές της.
Ωστόσο, στελέχη της ΕΚΤ και εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης προετοιμάζονται για αυτό που μία πηγή χαρακτήρισε «απίστευτο»: ένα σενάριο, όπου το δικαστήριο απαγορεύει στη Bundesbank να συμμετάσχει στις αγορές ομολόγων. Στην περίπτωση αυτή, η ΕΚΤ ή, κάτι λιγότερο πιθανό, οι άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, θα αποκτήσουν το ποσοστό της Bundesbank στο Πρόγραμμα Αγοράς Κρατικών Ομολόγων (PSPP) και θα αγοράζουν γερμανικά ομόλογα, δήλωσαν οι πηγές. Οι ίδιες ανέφεραν ότι τα σχέδια αυτά δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί ή συζητηθεί επίσημα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.
Ενδεχόμενο προσφυγής για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ θα ξεκινούσε πιθανόν μία διαδικασία κατά της γερμανικής κεντρικής τράπεζας για μη τήρηση της υποχρέωσής της ως μέλους του Ευρωσυστήματος, στην περίπτωση που θα σταματούσε τις αγορές ομολόγων, είπαν οι πηγές. Αν η Bundesbank δεν συμμορφωνόταν, η ΕΚΤ θα μπορούσε να πάει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κάνοντας κάτι τέτοιο για πρώτη φορά από τη δημιουργία του ευρώ το 1999. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει στηρίξει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά η απόφασή του αγνοήθηκε από το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, ανοίγοντας μία νέα σύγκρουση της Γερμανίας με θεσμούς της ΕΕ.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει εμφανισθεί έως τώρα αισιόδοξη ότι ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να αποφευχθεί. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σε υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός της νωρίτερα στον μήνα ότι το θέμα «μπορεί να λυθεί» αν η κεντρική τράπεζα εξηγήσει το σχέδιό της.