Η Ελλάδα εξετάζει να εκδώσει το πρώτο της ομόλογο μετά από τρία χρόνια τον Ιούλιο, εάν οι διεθνείς πιστωτές της συγκεκριμενοποιήσουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπεριλάβει το ελληνικό χρέος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Πηγές εξοικειωμένες με το σχέδιο, τις οποίες επικαλείται το Reuters, λένε ότι η Αθήνα θέλει να δοκιμάσει το ενδιαφέρον της αγοράς για ελληνικά ομόλογα πριν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, ύψους 86 δισ. ευρώ, που λήγει στα μέσα του 2018.
Η τελευταία φορά που η Ελλάδα βγήκε στις διεθνείς αγορές ομολόγων ήταν το 2014 με δύο ομόλογα, ένα χρόνο πριν βυθιστεί στις εντάσεις μεταξύ των δανειστών και της πρόσφατα τότε εκλεγμένης αριστερής κυβέρνησης της Ελλάδας, η οποία δεσμεύθηκε να τερματίσει τη λιτότητα.
Τελικά η χώρα υπέγραψε ένα νέο σχέδιο διάσωσης, το τρίτο της από το 2010. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα άντλησε 3 δισ. ευρώ από την έκδοση του πενταετούς ομολόγου του 2014.
«Σχεδιάζουμε την ανταλλαγή του πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2014 με ένα νέο πενταετές ομόλογο και ενδεχομένως να αυξήσουμε λίγο το ποσό», δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης στο Reuters με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
Η κίνηση αυτή, δήλωσαν Έλληνες αξιωματούχοι, εξαρτάται από το κατά πόσο οι δανειστές, θα προβούν σε λεπτομέρειες αναφορικά με το πώς η χώρα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της, το οποίο ανέρχεται στο 179% του ΑΕΠ και είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν το ζήτημα της Ελλάδας στις 22 Μαΐου.
Μία δεύτερη έκδοση ομολόγων θα μπορούσε να ακολουθήσει μέχρι το τέλος του έτους, ανέφεραν άλλοι Έλληνες αξιωματούχοι χωρίς –ωστόσο- να προβούν σε λεπτομέρειες. Μη επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα θα μπορούσε να σημάνει το να αναβληθεί η έκδοση για το φθινόπωρο, δήλωσε άλλος αξιωματούχος.
Τρεις βασικοί διαπραγματευτές από το Λονδίνο επιβεβαίωσαν –μιλώντας στο Reuters- ότι οι ελληνικές αρχές έχουν αρχίσει να μιλάνε για πιθανή επιστροφή στις αγορές.
Υποχωρούν οι αποδόσεις
Το κόστος δανεισμού υποχωρεί σταθερά από τότε που η Ελλάδα και οι δανειστές της συμφώνησαν στις αρχές Μαΐου για περαιτέρω οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να «ξεκλειδώσουν» τα υπόλοιπα κεφάλαια διάσωσης.
Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αυτά που υπεραποδίδουν μέχρι στιγμής φέτος, με απόδοση άνω του 11%, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters.
«Θα έλεγα ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι τα πλέον ελκυστικά, δεδομένου ότι οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει, αλλά ακόμα είναι υψηλές. Σίγουρα θα εξετάσουμε την αγορά ομολόγων, ανάλογα με τις αποδόσεις φυσικά», δήλωσε ο Louis Gargour, επενδυτής της LNG Capital, hedge fund με έδρα το Λονδίνο.
Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου της Ελλάδας, που λήγει το 2019, ανήλθε στο 5,53% την Τρίτη, σχεδόν 1% χαμηλότερα από τις 2 Μαΐου, τη μέρα δηλαδή της προκαταρκτικής συμφωνίας για νέες μεταρρυθμίσεις.
Η απόδοση του δεκαετούς βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας τον Μάρτιο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Tradeweb.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Χρέους της χώρας επανεκκίνησε πρόσφατα τις συνομιλίες με τους κύριους διαπραγματευτές για τη δυνατότητα επιστροφής της χώρας στην αγορά ομολόγων, δήλωσαν διαπραγματευτές.
«Νομίζω ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς, αλλά τουλάχιστον αρχίσαμε να το συζητάμε ξανά, ενώ πριν από μερικούς μήνες δεν ήταν στην ατζέντα μας», δήλωσε ένας διαπραγματευτής με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
Αυτός ο διαπραγματευτής, και ένας ακόμη, προειδοποίησε ωστόσο την Ελλάδα να μη βιαστεί: «Ενώ νομίζω ότι μια συμφωνία (με τους δανειστές) είναι δυνατή, πρέπει να δούμε πολλά περισσότερα όσον αφορά την πρόοδο της συμφωνίας διάσωσης για να πεισθούμε ότι είναι η σωστή χρονική στιγμή για να τραβήξουμε τη σκανδάλη «, δήλωσε ο διαπραγματευτής.