Η Ελλάδα πιθανότατα θα χάσει την πρόσβαση στο φθηνό χρήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όταν βγει από το Μνημόνιο αυτό το καλοκαίρι, γεγονός που δυνητικά θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές με γνώση των συζητήσεων.
Η συζήτηση αφορά στη διατήρηση ή όχι του waiver, με βάση το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχεται κατ’ εξαίρεση τους ελληνικούς τίτλους ως ενέχυρα στις πράξεις αναχρηματοδότησης.
Αν το waiver αποσυρθεί τότε οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν δύο οδούς χρηματοδότησης: τον ακριβότερο ELA που έχει επιτόκιο 1,25% και τις πανάκριβες – σήμερα τουλάχιστον – αγορές.
Παράλληλα, το ελληνικό δημόσιο θα χάσει την ευκαιρία να επωφεληθεί από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, με την Ελλάδα να είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην Ευρώπη και ταυτόχρονα η μοναδική που δεν μπήκε στην ποσοτική χαλάρωση.
Όλα αυτά θα συμβούν αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, σημειώνει το Reuters, επισημαίνοντας ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει ταχθεί υπέρ της προληπτικής γραμμής για να διατηρηθεί το waiver.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει μία ακόμα εξαίρεση για την Ελλάδα και να διατηρήσει το waiver μετά από «καθαρή» έξοδο.
Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της Κύπρου, η ΕΚΤ πήρε πίσω το waiver όταν η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα.
«Αναμφίβολα θα υπάρξει κόστος, όμως η καθαρή έξοδος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία και μέρος αυτού θα αντισταθμιστεί μέσω της φθηνότερης πρόσβασης στις αγορές», σημειώνει μία από τις πηγές.