Καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι από τις 20 Αυγούστου θα υπάρξει «καθαρή έξοδος» από τα Μνημόνια πληθαίνουν τα δημοσιεύμετα του διεθνούς τύπου για την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες.
Το πρακτορείο Reuters επέλεξε την πλατεία Συντάγματος, την κεντρική πλατεία της Αθήνας, και συγκεκριμένα τους ιδιοκτήτες περιπτέρων που βίωσαν από πρώτο χέρι τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια τα προηγούμενα οχτώ χρόνια, αναφέρει το protothema.
Αν και η πόλη είναι πιο ήρεμη τώρα - με τις αφίξεις τουριστών να είναι αυξημένες κατά 16,8% το πρώτο πεντάμηνο του έτους - «η χώρα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις συνέπειες της λιτότητας για χρόνια» αν και, όπως σημειώνεται, «στις 20 Αυγούστου βγαίνει απο το δημοσιονομικό ζουρλομανδύα που επέβαλαν οι πιστωτές της».
«Περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις είναι καθ' όδόν και η χώρα θα πρέπει να διασφαλίσει πλεονάσματα για πολλά χρόνια ακόμα» υπενθυμίζει ο συντάκτης με έναν εκ των ιδιοκτητών, τον 28χρονο Αλέξανδρο Αλιούση, να δηλώνει ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει πραγματικά».
Εξίσου ζωντανές είναι για τους επαγγελματίες η εικόνα από τα άγρια επεισόδια της προηγούμενης 8ετιας καθώς «σε αρκετές περιπτώσεις οι βουλευτές ψήφισαν μέτρα λιτότητας υπό τον ήχο των βομβίδων κρότου-λάμψης καθώς η πλατεία γινόταν ένα πεδίο μάχης με δακρυγόνα, σπασμένα μάρμαρα και σκουπιδία να καίγονται ανάμεσα σε διαδηλωτές, αναρχικούς και αστυνομικούς».
Ο 43χρονος Χρήστος Παπαγεωργίου θυμάται ότι «εδώ ήταν πολεμική ζώνη. Φοβόμασταν για τις ζωές μας» προσθέτοντας ότι σε μια περίπτωση χρειάστηκε να κοιμηθεί επί τρια συνεχόμενα βράδια στο εμβαδού 4,25τμ. περίπτερό του προειμένου να το προστατεύσει. Ο ίδιος, μάλιστα, απέκτησε άσθμα από την εισπνοή μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών.
Από την πλευρά του ο 28χρονος Αλέξανδρος θυμάται ότι έβαλε τα κλάματα όταν είδε τους κόπους της ζωής του να είναι κατεστραμμένοι θυμίζοντας ότι και ο ίδιος τραυματίστηκε προσπαθώντας να αποφύγει μια βόμβα μολότοφ.