Η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης έως το 2031, δηλαδή 10 χρόνια νωρίτερα από τη λήξη τους, όπως είπαν στο Reuters δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Οι πληρωμές θα γίνονται σε ετήσιες δόσεις των 5 δισ. ευρώ.
«Στόχος μας είναι να αποπληρώσουμε πλήρως, δέκα χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο, τα υπόλοιπα δάνεια από το πρώτο πακέτο διάσωσης, τα οποία λήγουν έως το 2041», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει ένα ταμειακό απόθεμα 37 δισ. ευρώ, έσοδα από πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα από τα προβλεπόμενα και νέες εκδόσεις ομολόγων για τη χρηματοδότηση των αποπληρωμών.
Μιλώντας στο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης δεν σχολίασε τις λεπτομέρειες του χρονοδιαγράμματος ή του μεγέθους των ετήσιων πληρωμών, αλλά αναγνώρισε ότι τα δάνεια θα αποπληρωθούν νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
«Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η προσέγγιση θα επιτρέψει στην Ελλάδα να απαλλαγεί από τον τίτλο της πιο χρεωμένης χώρας της ΕΕ μέσα στα επόμενα χρόνια», είπε. «Αυτός είναι ένας ρεαλιστικός και εφικτός στόχος».
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο είναι πλέον το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 140% έως το 2027, δήλωσε ο Πιερρακάκης, χωρίς να δώσει ακριβές ποσό.
Το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί απότομα από τότε που η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα το 2023 και τώρα είναι χαμηλότερο από την Ιταλία. Οι δύο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί περίπου στο 135% έως το 2027, την ώρα που το χρέος της Ιταλίας αναμένεται να αυξηθεί στο 138% του ΑΕΠ το 2026.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, μεταξύ 2010 και 2015, η Ελλάδα έλαβε τρία πακέτα διάσωσης από χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνολικής αξίας 280 δισ. ευρώ. Τα δάνεια του ΔΝΤ αποπληρώθηκαν το 2022 και μέχρι το τέλος του 2024 η Αθήνα είχε επιστρέψει 22 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο διάσωσης ύψους 53 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα πληρωθούν μέχρι το 2031.
Όπως σημειώνει το Reuters, πολλοί Έλληνες που έχασαν τα πάντα στην κρίση εξακολουθούν να παλεύουν με τους χαμηλότερους μισθούς και τον πληθωρισμό. Ωστόσο, η οικονομία έχει ανακάμψει και η κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 2,3% φέτος, διπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Καθώς το χρέος των μεγάλων οικονομιών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Ιταλίας, αυξάνεται εν μέρει λόγω των αυξημένων αμυντικών δαπανών, η Ελλάδα έχει μειώσει το χρέος της κατά περισσότερες από 50 ποσοστιαίες μονάδες από το 2020, στο 147% του ΑΕΠ.
Άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters δήλωσε ότι το χρέος θα μειωθεί το 2024, σε απόλυτο αριθμό, για πρώτη φορά από τότε που η χώρα εξήλθε από το τρίτο μνημόνιο, στα 365,8 δισεκατομμύρια ευρώ.