Σημαντική στροφή για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αναμένεται αυτή την εβδομάδα, καθώς o FTSE Russell ενδέχεται να επαναταξινομήσει τις ελληνικές μετοχές ως «ανεπτυγμένη αγορά», εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει μια ακόμη φάση επιστροφής της χώρας στην επενδυτική κανονικότητα μετά από μια δεκαετία βαθιάς κρίσης χρέους. Παράλληλα, μια τέτοια αναβάθμιση θα μπορούσε να προκαλέσει εισροές εκατομμυρίων δολαρίων στην ελληνική αγορά, μεταδίδει το Reuters.
O FTSE Russell είναι πιθανό να γίνει ο πρώτος μεγάλος πάροχος χρηματιστηριακών δεικτών που θα προβεί στην αναβάθμιση των ελληνικών μετοχών από την κατηγορία «αναδυόμενη προηγμένη αγορά» στην «ανεπτυγμένη», όταν ανακοινώσει την ενδιάμεση ενημέρωση ταξινόμησης χωρών την Τρίτη.
Μόνη εκκρεμότητα η πιστοληπτική ικανότητα
Η ελληνική αγορά μετοχών βρίσκεται στη λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και διαπιστώθηκε ότι πληροί όλα τα κριτήρια για την κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, με μόνη εξαίρεση την πιστοληπτική αξιολόγηση της οικονομίας, που τότε υπολειπόταν της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο Moody’s. Ωστόσο και αυτό το ορόσημο επετεύχθη μετά την αναβάθμιση από τον εν λόγω οίκο τον προηγούμενο μήνα.
Η ενδεχόμενη αναβάθμιση θα σηματοδοτούσε ένα ακόμη βήμα για την Ελλάδα, η οποία καταβάλλει προσπάθειες να αποκαταστήσει την επενδυτική της αξιοπιστία μετά την οικονομική κατάρρευση που ακολούθησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Ενδεχόμενες εισροές εκατοντάδων εκατομμυρίων
Η αλλαγή κατηγορίας από τον FTSE Russell θα μπορούσε να φέρει καθαρές παθητικές εισροές περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τέα Τζάμισον, γενικής διευθύντριας της CHANGE Global Investment. Από την πλευρά της, η Hellenic Asset Management με έδρα την Ελλάδα υπολογίζει τις εισροές σε ένα εύρος μεταξύ 250 εκατομμυρίων και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Παράλληλα ο S&P Dow Jones Indices έχει ήδη τοποθετήσει τις ελληνικές μετοχές σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση το 2025, ενώ η προσοχή στρέφεται πλέον στην MSCI, που αναμένεται αργότερα μέσα στο έτος και παρακολουθείται στενά από τους περισσότερους διαχειριστές κεφαλαίων.