Σύμφωνα με την χτεσινή ανακοίνωσή του, το ΝΑΤΟ καταδικάζει την ενέργεια της Λευκορωσίας για την υπόθεση της «αεροπειρατείας» στην πτήση της Ryanair και ζητά την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς και της φίλης του.
Ωστόσο, όπως αποκάλυψε το Reuters η ανακοίνωση θα ήταν πολύ πιο σκληρή αν δεν είχε παρέμβει η Άγκυρα. Συγκεκριμένα, υπήρχαν προτάσεις από τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, για απειλή διακοπής της συνεργασίας Λευκορωσίας – ΝΑΤΟ και για υποστήριξη περαιτέρω κυρώσεων στο καθεστώς Λουκασένκο, όμως τίποτα από αυτά δεν συμπεριλήφθηκε στην ανακοίνωση κατόπιν επιμονής της Τουρκίας.
Διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται το Reuters, δήλωσαν ότι η Άγκυρα ενδέχεται να επιχειρεί να διατηρήσει τους δεσμούς της με τη Μόσχα, τον πλησιέστερο σύμμαχο του Μινσκ, καθώς και να διατηρήσει τις οικονομικές της σχέσεις με τη Λευκορωσία μέσω της Turkish Airlines, η οποία πραγματοποιεί καθημερινές πτήσεις προς το Μινσκ.
Ένα άλλο σενάριο θα μπορούσε να είναι η επιθυμία της Τουρκίας να υποδεχθεί Ρώσους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι μετά την πανδημία COVID-19.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο.
Παράλληλα, ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η δήλωση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ για τη Λευκορωσία συμφωνήθηκε και από τους 30 συμμάχους με συναίνεση. «Δεν εξετάζουμε τις λεπτομέρειες των συζητήσεων, οι οποίες είναι εμπιστευτικές» πρόσθεσε.
Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης που ήταν παρών στη συζήτηση έκανε λόγο για εκνευρισμό των συμμάχων απέναντι στην Άγκυρα. «Αρκετοί σύμμαχοι ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένοι με την Τουρκία. Ήταν σημαντικό για το ΝΑΤΟ να αντιδράσει και δεν είναι σαφές γιατί η Άγκυρα επιθυμούσε να υπερασπιστεί τον Λουκασένκο» είπε.
Eκνευρισμός…
Η επιμονή της Άγκυρας στο να «απαλύνει» το τελικό κείμενο, αναφέρεται ακόμη, προκάλεσε εκνευρισμό σε αρκετούς συμμάχους, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία, που πίεζαν για σκληρότερη γλώσσα.
Μια πηγή αναφέρει δε στο πρακτορείο ότι η κίνηση της Τουρκίας εστίαζε κυρίως στη χρήση διαφορετικής ρητορικής συγκριτικά με την αντίστοιχη τοποθέτηση της Ε.Ε., η οποία προέβλεπε και προτάσεις για κυρώσεις κατά του Μινσκ.
«Αρκετοί σύμμαχοι ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένοι με την Τουρκία. Ήταν σημαντικό για το ΝΑΤΟ να αντιδράσει και δεν είναι σαφές γιατί η Άγκυρα επιθυμούσε να υπερασπιστεί τον Λουκασένκο», ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης που ήταν παρών στη συζήτηση.