Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι θα προβεί σε άλλη μια μείωση των επιτοκίων την Πέμπτη, την οποία δεν προγραμμάτιζε πριν από λίγες εβδομάδες.
Τα επικαιροποιημένα μακροοικονομικά στοιχεία σηματοδοτούν το γεγονός πως η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από την προηγούμενη συνεδρίαση, ενισχύοντας τα στοιχήματα για ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων.
Ακολουθούν πέντε βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις των αγορών όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Reuters:
Σχεδόν σίγουρα. Οι επενδυτές ποντάρουν σε περίπου 90% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, μια σημαντική αύξηση από το μόλις 20% όταν η ΕΚΤ συνεδρίασε τον περασμένο μήνα.
Αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ήδη κάνει λόγο για μείωση τον Οκτώβριο. Ακόμα και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε υπονοούμενα για μία τέτοια κίνηση, λέγοντας ότι η εμπιστοσύνη όσον αφορά την πτώση του πληθωρισμού θα αντικατοπτριστεί από την απόφαση της τράπεζας.
Η απάντηση, σύμφωνα με τους αναλυτές της Wall Street είναι καταφατική. Οι αναλυτές τιμολογούν πάνω από τρεις μειώσεις στις τέσσερις συνεδριάσεις μετά τον Οκτώβριο.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, ωστόσο, δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε αυτό το σημείο. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, Όλι Ρεν, επανέλαβε ότι ο ρυθμός και η κλίμακα περαιτέρω μειώσεων θα αποφασίζονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.
Παρά ταύτα, η Λαγκάρντ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγή αυτού του αφηγήματος, αναφερόμενη στις προβλέψεις που θα δημοσιεύσει η τράπεζα τον Δεκέμβριο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της AXA, Ζιλ Μοέκ.
Τι συμβαίνει με τον πληθωρισμό;
Ο πληθωρισμός, ο οποίος εκτινάχθηκε πάνω από το 10% πριν από δύο χρόνια, έπεσε κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για το 2% τον Σεπτέμβριο.
Τα παράγωγα που χρησιμοποιούνται για την αντιστάθμιση του πληθωριστικού κινδύνου υποδηλώνουν ότι η αύξηση των τιμών θα διατηρηθεί κάτω από το 2% από το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Danske Bank, πολύ ταχύτερα από τις προηγούμενες προβλέψεις της ΕΚΤ.
Ακόμα και η Ιζαμπέλ Σνάμπελ έχει σταματήσει να μιλά για τη δυσκολία τιθάσευσης της αύξησης των τιμών.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός του τομέα των υπηρεσιών εξακολουθεί να βρίσκεται στο 4%, χωρίς να έχει καταγράψει σημαντική μείωση φέτος, ενώ η μερική πτώση του Σεπτεμβρίου οφείλεται στις τιμές της ενέργειας.
Πόσο επικεντρώνεται η ΕΚΤ στην ανάπτυξη;
Η ανάπτυξη είναι ένα ολοένα και σημαντικότερο πρόβλημα. Η ΕΚΤ, σε αντίθεση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στοχεύει μόνο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, οπότε το ερώτημα είναι αν η στασιμότητα θα μπορούσε να τον ανατρέψει επίμονα κάτω από τον πληθωριστικό στόχο, κάτι που αποτελούσε και την κύρια πρόκληση της τράπεζας την δεκαετία πριν από την πανδημία.
Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ ποντάρει στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων που θα ενισχύσουν την κατανάλωση και την ανάπτυξη, από το φετινό 0,8% στο 1,3% το επόμενο έτος. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι οικονομολόγοι φοβούνται πως οποιαδήποτε τέτοιου είδους εκτίμηση είναι υπερβολικά αισιόδοξη, τη στιγμή που η οικονομία της Γερμανίας βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με ένα δεύτερο έτος συρρίκνωσης.
Ο Μοέκ της AXA δήλωσε ότι εάν η αναμενόμενη ανάκαμψη δεν υλοποιηθεί σύντομα, ο πληθωρισμός κινδυνεύει να παραμείνει χαμηλότερος από τον πληθωριστικό στόχο της ΕΚΤ – μια ανησυχία που συμμερίζονται ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
Τι συμβαίνει με τους γεωπολιτικούς κινδύνους;
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως την ανάπτυξη, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί πάνω από 9% από τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ, αλλά παραμένουν 10 και πλέον δολάρια κάτω από το φετινό ανώτατο επίπεδο.
Ο χαμηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να ανεχθεί τυχόν προσωρινές αυξήσεις του κόστους της ενέργειας, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas για την Ευρώπη, Πολ Χόλινγκσγουορθ.
«Η αντίδραση της ΕΚΤ έχει μετατοπιστεί ώστε να εστιάζει λίγο περισσότερο στους κινδύνους ανάπτυξης τώρα, οπότε οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι απλώς θα επιδεινώσουν κάποιες από τις ανησυχίες τους», σημείωσε.
Σημαντικό είναι το γεγονός πως η επερχόμενη συνεδρίαση της Πέμπτης είναι η τελευταία πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Εάν ο πρώην Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές και υλοποιήσει την υπόσχεσή του να επιβάλει δασμούς 10% στις εισαγωγές, αυτό θα έπληττε την ανάπτυξη της ευρωζώνης και θα ενίσχυε την υπόθεση για βαθύτερες μειώσεις των επιτοκίων, όπως ανέφεραν οι οικονομολόγοι.