Στην περιοχή της Αργολίδας στη νότια Ελλάδα, το νερό διαφεύγει από ρωγμές σε ένα αρδευτικό κανάλι που τροφοδοτεί μια πεδιάδα με πορτοκαλιές. Οι υπόγειοι, παλιοί σωλήνες χάνουν περισσότερο από το μισό νερό που αντλείται μέσω αυτών, λένε οι αρμόδιοι, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
Το καλοκαίρι, όταν η στάθμη των ταμιευτήρων πέφτει, οι αρχές της περιφερειακής πρωτεύουσας Ναυπλίου συμβουλεύουν τους κατοίκους να μην πίνουν το μολυσμένο υφάλμυρο νερό που αντλείται από εφεδρικές πηγές στα σπίτια τους.
«Μπορείς να μυρίσεις τη διαφορά στο νερό, να νιώσεις την ξηρότητα στα ρούχα σου», δήλωσε η Λυδία Σαρακινιώτη, κοσμηματοπώλης στο Ναύπλιο, η οποία χρησιμοποιεί εμφιαλωμένο νερό ακόμη και για να μαγειρέψει.
Η κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στα νότια σύνορα της Ευρώπης, δείχνει πόσο περίπλοκη και δαπανηρή θα είναι η αλλαγή.
Το περασμένο καλοκαίρι και ο χειμώνας ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ και σε πολλά μέρη δεν έπεφτε βροχή για μήνες.
Επιπλέον, η εξουθενωτική κρίση χρέους το διάστημα 2009-2018 οδήγησε σε πολυετείς υποεπενδύσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, η Ελλάδα χάνει περίπου το μισό πόσιμο νερό από διαρροές και κλοπές, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 23%. Οι περισσότεροι χάρτες του υπόγειου δικτύου αγωγών της είτε δεν είναι ψηφιοποιημένοι είτε δεν υπάρχουν, δήλωσαν εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι.
Η Ελλάδα έχει δαπανήσει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ για υποδομές πόσιμου νερού από το 2019, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Αλλά η Αργολίδα, ένας αγροτικός κόμβος που παράγει περίπου το 1/3 των πορτοκαλιών της Ελλάδας, δείχνει ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα.
«Υπάρχουν πολλά προβλήματα και προσπαθούμε σταδιακά να τα αντιμετωπίσουμε όλα», δήλωσε ο Σωκράτης Δόρης, επικεφαλής του δημοτικού φορέα παροχής πόσιμου νερού του Ναυπλίου. Είπε ότι η εταιρεία αναζητά χρηματοδότηση από την ΕΕ για να βοηθήσει.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε να προβεί σε διορθώσεις στα προβλήματα νερού της Αργολίδας όταν την επισκέφθηκε τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του αρδευτικού δικτύου και της παροχής μιας μονάδας αφαλάτωσης για τη διάλυση των αλάτων στο νερό.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι χρειάζονται πρώτα θεμελιώδεις διορθώσεις.
Κακής ποιότητας νερό
Στην Αργολίδα, η λειψυδρία οδηγεί σε κακή ποιότητα νερού. Όταν η λίμνη που τροφοδοτεί το Ναύπλιο συρρικνώνεται, οι αρχές την ενισχύουν με υφάλμυρο νερό από μια υποθαλάσσια πηγή, τον Ανάβαλο.
Το Ναύπλιο δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Στην παραλιακή πόλη της Ερμιόνης, μόνο το 8% των 13.500 κατοίκων έχει μόνιμη πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, σύμφωνα με τα στοιχεία των τοπικών αρχών που κατατέθηκαν στο κοινοβούλιο.
Οι περισσότεροι κάτοικοι βασίζονται σε πλαστικά μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό, τα οποία δημιουργούν άλλα προβλήματα.
«Η ποιότητα είναι πραγματικά κακή. Βλάπτει τις ηλεκτρικές συσκευές, όπως το πλυντήριο ρούχων», δήλωσε η κάτοικος Εύη Λεβέντη, 58 ετών.
Έξω από την πόλη, σε χωράφια που έχουν αποξηρανθεί μετά από δύο χρόνια ξηρασίας, οι αγρότες σκάβουν μέχρι και 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους σε αναζήτηση νερού. Συχνά βγαίνει πολύ αλμυρό, επειδή το θαλασσινό νερό έχει εισχωρήσει σε εξαντλημένους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες.
«Κάθε σταγόνα νερού είναι απαραίτητη… Στηρίζουμε τις ελπίδες μας στους βροχερούς χειμώνες», δήλωσε ο αγρότης Γιώργος Μαύρας.