Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η «Pax Americana», η περίοδος της αμερικανικής κυριαρχίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο- αμφισβητείται. Αλλά το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος γίνεται ένα νέο, τοξικό συστατικό σε αυτό το μείγμα των παραγόντων που συνδέουν την εσωτερική πολιτική σύγκρουση στην Ουάσιγκτον με την δυσκολία των ΗΠΑ να απαντήσουν σε μια σειρά από παγκόσμιες προκλήσεις.
Όπως γράφει ο Hugo Dixon στη στήλη Breakingviews του Reuters, ο συνδυασμός των υψηλών αποδόσεων των ομολόγων, με το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και το αυξανόμενο χρέος καθιστούν δυσκολότερο για τους πολιτικούς να κυβερνήσουν. Μία απόδειξη είναι, για παράδειγμα, η μάχη του προέδρου Μπάιντεν για να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου για την ύψους 106 δισ. δολαρίων στρατιωτική βοήθεια για το Ισραήλ και την Ουκρανία.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν χρειάζεται χρήματα μόνο για να ενισχύσει την άμυνά της και τους συμμάχους της. Τα χρειάζεται για συντάξεις, για υγειονομική περίθαλψη και για χαμηλές σε εκπομπές άνθρακα τεχνολογίες, καθώς και για να ανταγωνιστεί την Κίνα στη μάχη για την επιρροή στις αναδυόμενες χώρες. Όμως, τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων αυτών.
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ασία, αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες τους, ως απάντηση στις εντεινόμενες απειλές από την Ρωσία και την Κίνα. Όμως, τα χρήματα αυτά πρέπει να κοπούν από κάπου αλλού, όπως για παράδειγμα η Βρετανία επέλεξε, μετά το Brexit, να μειώσει τα ποσά που ξοδεύει για ξένη βοήθεια, υπονομεύοντας την λεγόμενη «ήπια ισχύ» της (soft power).
Ακόμα και εάν η Federal Reserve δεν αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια στις ΗΠΑ, αυτά βρίσκονται ήδη σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ό,τι ήταν στα 15 χρόνια που μεσολάβησαν από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση έως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Και ενώ η σημερινή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής απλά επαναφέρει τα επιτόκια στα κανονικά τους επίπεδα, έπειτα από μία περίοδο όπου οι κεντρικές τράπεζες τα διατηρούσαν σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα, εντούτοις αυτό έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα για μία γενιά πολιτικών που πίστευε ότι τα χρήματα φυτρώνουν στα δέντρα, αναφέρει το BreakingViews. Πραγματικά, οι πολιτικοί αντιμετώπισαν τα τελευταία χρόνια μια σειρά προβλημάτων –από την πανδημία έως την κλιματική αλλαγή- απλά ξοδεύοντας πολλά χρήματα.
Αλλά και στην Ευρώπη, η κρίση χρέους και οι ανησυχίες τις οποίες εκφράζει η αγορά ομολόγων τελευταία για την Ιταλία, δείχνουν ότι οι χώρες δεν έχουν την πολυτέλεια να συσσωρεύουν χρέη χωρίς να ενδιαφέρονται.
Όμως, σύμφωνα πάντα με το BreakingViews, ο μεγάλος αντίπαλος των ΗΠΑ, η Κίνα, έχει και αυτή ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα χρέους, καθώς ο πληθυσμός της γερνά γρηγορότερα και η έκθεσή της στην κλιματική αλλαγή είναι μεγαλύτερη.