Άλμα έως και 50% εμφανίζουν οι τιμές του Νοεμβρίου στην αγορά ηλεκτρισμού, εντείνοντας την ανησυχία για τα τιμολόγια ρεύματος ενόψει της χειμερινής περιόδου και του τέλους της κρατικής στήριξης από τις αρχές του 2024.
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες βράδυ αύξηση κατά 10% στο Γ1/Γ1Ν οικιακό τιμολόγιο, διαμορφώνοντας την ανταγωνιστική χρέωση για τις μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες στα 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,155 ευρώ τον Οκτώβριο. Για πάνω από 500 κιλοβατώρες η τιμή διαμορφώνεται σε 0,182 λεπτά.
Την ανηφόρα τραβούν τα τιμολόγια και των άλλων προμηθευτών: η Protergia αύξησε κατά 42% την κιλοβατώρα στα 0,125 λεπτά (από 0,088 λεπτά), ο Ήρων (Double Generous Home) στα 0,20 λεπτά (από 0,182 τον Οκτώβριο) αύξηση κατά 10% ενώ άνοδο κατά 50% σημειώνει το τιμολόγιο της Elpedison Economy Plus, το οποίο από 0,08 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Οκτώβριο διαμορφώνεται σε 0,12 λεπτά. Κατά 12% είναι επίσης αυξημένο το τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο που διαμορφώνεται με την έκπτωση συνέπειας στα 0,104 ανά κιλοβατώρα από 0,093 ευρώ τον τρέχοντα μήνα. Η NRG εμφανίζει αντίστοιχα τιμολόγιο 0,13 λεπτά (χωρίς έκπτωση συνέπειας) και 0,11 με έκπτωση συνέπειας 10%. Επίσης, τα τιμολόγια της Watt&Volt είναι 0,165 (+31%), της ΖΕΝΙΘ (Zeniθ Home Basic έως 270 kwh) 0,233 από 0,188 (+24%) και της ΕΛΙΝ 0,165, αυξημένο κατά 29%.
Οι ανατιμήσεις αποτυπώνουν την αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον που δημιουργούν οι συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή αλλά και μια σειρά από άλλους εξωγενείς παράγοντες όπως είναι η δολιοφθορά στον αγωγό φυσικού αερίου Φιλανδίας- Εσθονίας αλλά και ο φόρος των 10,20 ευρώ /MWh που επέβαλε η Βουλγαρία για το ρωσικό αέριο που διαμετακομίζεται μέσα από τα εδάφη της
Πρόσθετο στοιχείο που ενσωματώνουν στο ρίσκο τους οι προμηθευτές ενέργειας για τον επόμενο μήνα είναι και η αύξηση της ζήτησης, καθώς οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σταδιακά θα υποχωρούν -όσο μπαίνουμε στην χειμερινή περίοδο- και θα αυξάνουν την κατανάλωση αφού θα υπάρχει η ανάγκη για θέρμανση.
Ωστόσο για το επόμενο δίμηνο, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να είναι προστατευμένοι αφού με τις επιδοτήσεις που εκτιμάται ότι μπορεί να είναι αυξημένες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, οι καταναλωτές θα δουν μικρότερη επιβάρυνση από την αύξηση της κιλοβατώρας. Δεν θα ισχύει όμως το δίχτυ προστασίας από την νέα χρονιά που η στήριξη θα πάψει να χορηγείται με οριζόντιο τρόπο.
Χθες στον ολλανδικό κόμβο συναλλαγών TTF, η τιμή του φυσικού αερίου έκλεισε στα 50,4 ευρώ/MWh όταν πριν το χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ είχε υποχωρήσει κάτω από τα 40 ευρώ.
Οι σημερινές ανακοινώσεις των τιμολογίων γίνονται δύο μήνες πριν την απόσυρση των έκτακτων μέτρων της ενεργειακής κρίσης με την προγνωστοποίηση τιμών στις 20 κάθε μήνα, καθώς από τις αρχές του 2024, η κυβέρνηση ρίχνει στην μάχη της λιανικής μια νέα τιμολογιακή πολιτική, διαφορετική από εκείνη που αρχικά είχε σχεδιαστεί.
Στελέχη της αγοράς του retail υποστηρίζουν ότι την επιστροφή στην ομαλότητα που προεξοφλούσε η κατάργηση των μέτρων, διαταράσσει η πολιτική του ΥΠΕΝ για το νέο τιμολόγιο ρεύματος που θα εφαρμοστεί με νομοθετική ρύθμιση.
Οι προμηθευτές μιλούν για ρυθμιστική παρέμβαση στην αγορά που δεν συνάδει με το ρόλο της πολιτείας και απειλούν με προσφυγές στην Κομισιόν.
Όπως εκτιμούν παράγοντες του κλάδου, στην πράξη το ΥΠΕΝ ακυρώνει τα τιμολόγια που σχεδίασε η Ρυθμιστική Αρχή αφού η αρχιτεκτονική του ενιαίου τιμολογίου και η συστηματική του προβολή θα κατευθύνει σε αυτό την πλειοψηφία των καταναλωτών, ακυρώνοντας στην πράξη τα υπόλοιπα σταθερά και κυμαινόμενα τιμολόγια.
Στο νέο τιμολόγιο θα μεταφέρονται όλοι οι καταναλωτές που δεν έχουν υπογράψει σύμβαση με πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας και όσοι θα αρνηθούν το πρόγραμμα που θα τους υποδείξει ο προμηθευτής τους.
Στο τιμολόγιο αυτό θα μπορούν να παραμείνουν ως 12 μήνες έχοντας μία τιμή κιλοβατώρας, την οποία θα γνωρίζουν εκ των προτέρων αφού θα ανακοινώνεται την πρώτη μέρα κάθε μήνα. Η τελική χρέωση θα προκύπτει από ένα μαθηματικό τύπο που θα ορίσει η νομοθετική ρύθμιση και θα ακολουθήσουν όλες οι εταιρείες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον μαθηματικό αυτό τύπο θα υπάρχει μια βασική χρέωση, η οποία έχει προταθεί να είναι σταθερή για όλο τον χρόνο.