Ρίζες ή αγγλιστί Roots. Μ αυτό το όνομα παρουσιάστηκε σήμερα απο το Χρηματιστήριο και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο η πλατφόρμα προετοιμασίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την άντληση κεφαλαίων ( pro IPO ) και το πρόγραμμα που θα υποστηρίζει και θα εκπαιδεύει τις επιχειρήσεις μέσω συμβούλων και των καλύτερων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, αναφέρει το protothema.
Η πλατφόρμα, η οποία, θα δέχεται αιτήσεις εταιρειών μέσα απο την ομώνυμη ιστοσελίδα Roots.gr, στις 14 Δεκεμβρίου 2018 προήλθε απο την συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό Πρέσβη κ. Τζέφρι Πάιατ ο διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου κ. Σ. Λαζαρίδης σχετικά με την φυγή Ελλήνων στο εξωτερικό.
Η προτροπή και η υποστήριξη του Αμερικανού πρέσβη με φορείς, όπως το Αμερικανικό σύμβουλιο ανταγωνιστικότητας και το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας οδήγησαν στην δημιουργία του προγράμματος Roots.
Ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου κ. Π. Χαζηπαναγίωτου επισήμανε ότι, φιλοδοξία του προγράμματος είναι να προετοιμάσουν τη νέα φουρνιά των επιχειρήσεων για την άντληση κεφαλαίων και να ενισχύσει τον ρόλο της κεφαλαιαγοράς ως πηγή χρηματοδότησης της οικονομίας.
Ο εκ των δημιουργών της ιδέας, πρέσβης κ. Πάιατ δήλωσε ενθουσιασμένος απο την πρωτοβουλία η οποία θα ενισχύσει την ελληνική επιχειρηματικότητα.
Τόνισε ότι είναι σημαντικό για την ανάπτυξη η συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Αμερικανική κεφαλαιαγορά και οι φορείς του προγράμματος θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις με το δίκτυο επαφών, ενω επανέλαβε την δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξει την Ελλάδα στην επιχειρηματικότητα, αναφέροντας τις πρόσφατες πρωτοβουλίες αμερικανικών εταιρειών στην Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος του Ελληναμερικανικού Επιμελητηρίου υποστήριξε ότι, πρόκειται για μια ολιστική πρόταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να καταστούν ελκυστικές σε επενδυτές, καθώς θα βελτιώνουν την παρουσίαση των προοπτικών μέσα απο το κτίσιμο του φακέλλου. Όπως πρόσθεσε η πλατφόρμα θα απευθύνεται σε καινότομες επιχειρήσεις, οι οποίες, όμως, θα έχουν περάσει το πρώτο στάδιο της ιδέας.
Ο Ceo του χρηματιστηρίου αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα σε συνεργασία με φορείς όπως το Παγκόσμιο συμβούλιο ανταγωνιτικότητας, το Πανεπιστήμιο της Αρίζονας που θα παρέχουν δίκτυο επαφών και υποστήριξη, οι προτάσεις των εταιρειών θα αξιολογούνται απο ειδική επιτροπή και στην συνέχεια, όσες είναι επενδύσιμες, θα προχωρούν στην υλοποίηση.