Η Ρωσία οδεύει προς μια οικονομική κατάρρευση ανάλογη, αν όχι χειρότερη, από αυτή που βίωσε το 1998, η οποία την είχε οδηγήσει τότε σε στάση πληρωμών, παρά το γεγονός ότι οι χρηματοοικονομικές επιπτώσεις θα είναι λιγότερο ισχυρές. Αυτό αναφέρει σε σημερινό σημείωμα της η JPMorgan Chase & Co.
Συγκεκριμένα οι αναλυτές της JPMorgan εκτιμούν πως η ρωσική οικονομία θα καταγράψει μια βουτιά του ΑΕΠ της τάξεως του 7% φέτος, ήτοι δηλαδή μια υποχώρηση μεγαλύτερη σε σχέση με την ύψους 5,3% κάμψη που είχε σημειώσει το 1998, εν μέσω της κρίσης χρέους.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως υπάρχουν αναλύσεις από έτερους διεθνείς οίκους που κάνουν λόγο για ακόμη δραματικότερη υποχώρηση που μπορεί να φτάσει έως και το 9%.
Η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε δίνη, καθώς οι διεθνείς κυβερνήσεις δρομολόγησαν σημαντικές κυρώσεις εναντίον της, «πάγωσαν» τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας και «έκοψαν» πολλές εμπορικές τράπεζες από το SWIFT. Παράλληλα, η μία μετά την άλλη οι διεθνείς επιχειρήσεις γυρίζουν την πλάτη στη ρωσική αγορά. Προσπαθώντας να θωρακίσει όσο μπορεί την οικονομία της, η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε συγκεκριμένα μέτρα για τον έλεγχο της ροής του χρήματος, πάγωσε το δικαίωμα ρευστοποίησης ρωσικών assets από τους ξένους επενδυτές και υπερδιπλασίασε τα επιτόκια.
«Οι κυρώσεις υπονομεύουν τους δύο πυλώνες που προάγουν την σταθερότητα, το “φρούριο” των ξένων συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας και το τωρινό δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ρωσίας» ανέφερε το σημείωμα των οικονομολόγων της αμερικανικής τράπεζας επισημαίνοντας πως «οι κυρώσεις θα βρουν τον στόχο τους, με αποτέλεσμα η ρωσική οικονομία να οδεύει προς βαθιά ύφεση».
Κλειδί οι ενεργειακές εξαγωγές
Πάντως, επισημαίνεται πως, αν και οι μετασεισμοί της ρωσικής εισβολής σε ανθρώπινο και γεωπολιτικό επίπεδο είναι πολύ σημαντικότεροι από αυτούς που είχαν καταγραφεί το 1998, βραχυπρόθεσμα η υποχώρηση του ρουβλίου θα είναι μικρότερη, όπως και η ικανότητα της χώρας να εξυπηρετεί το χρέος της, κάτι που σημαίνει πως ενδεχομένως να μην έχουμε επανάληψη του σεναρίου της στάσης πληρωμών. Ειδικά δε, αν εξακολουθήσουν να υπάρχουν χώρες που αντιστέκονται στην προοπτική επιβολής κυρώσεων κατά των ρωσικών ενεργειακών πόρων, κρατώντας ζωντανές τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αν και βεβαίως σημαντικός παράγοντας στην εξίσωση θα είναι και η διάρκεια της κρίσης, η διάρκεια των κυρώσεων. Όσο μεγαλύτερο διάστημα διαρκέσουν οι κυρώσεις και η απομόνωση της ρωσικής αγοράς και αν οι κυρώσεις διευρυνθούν και στον ενεργειακό κλάδο, τότε τα δεδομένα για την ρωσική οικονομία θα είναι πολύ χειρότερα.
Σύμφωνα με την Bloomberg Economics, τυχόν μπλόκο στις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου μεταφράζεται σε μια δραματική πτώση για την ρωσική οικονομία που μπορεί να φτάσει έως και το 14% μέσα στη χρονιά!