Τις προβλέψεις για για τη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στο τιμόνι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κάνει ο Αμερικανός οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί. Ο τέως καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να εκτιναχθεί έως και στο 5% και οι αποδόσεις των ομολόγων μπορεί να φτάσουν έως και 8%.
Με την αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του ρεπουμπλικανού μεγιστάνα στο Οβάλ Γραφείο να έχει ξεκινήσει ο Ρουμπινί, που φημίζεται για τις ζοφερές του προβλέψεις του, προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει την επόμενη ημέρα των ΗΠΑ χωρίς να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος.
«Ορισμένες από τις οικονομικές πολιτικές του Τραμπ μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλή οικονομική ανάπτυξη» δηλώνει (Bloomberg) αρχικά και προσθέτει πως «δυστυχώς, πολλές άλλες πολιτικές του θα έχουν ως συνέπεια τον υψηλότερο πληθωρισμό και επιβράδυνση».
Κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού
Με σχεδόν δεδομένη την επιβολή δασμών κατά του Μεξικού, του Καναδά και της Κίνας και την Ευρώπη να έπεται ο Ρουμπινί, απαριθμώντας τις πολιτικές Τραμπ, εκτιμά πως οι τιμές θα αυξηθούν από: «τη μονιμοποίηση ορισμένων φορολογικών περικοπών, την πιθανή αποδυνάμωση του δολαρίου και την παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Fed». Εξηγεί πως «η αποχώρηση από τη Συμφωνία των Παρισίων θα επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή και θα αυξήσει τις τιμές των τροφίμων και άλλων αγαθών».
Κομβικό για την πορεία της οικονομίας θεωρεί ο Ρουμπινί τις απειλές για μαζικές απελάσεις που προτείνει Ντ. Τραμπ: «Τα τελευταία χρόνια η αύξηση της μετανάστευσης κράτησε υπό έλεγχο την αύξηση των νόμιμων μισθών, ενίσχυσε την προσφορά εργασίας και ενίσχυσε την οικονομική ανάπτυξη. Οπότε, σίγουρα, οι μαζικές απελάσεις είναι στασιμοπληθωριστικές», λέει στο διεθνές πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων.
Θυμίζουμε πως ο Ρουμπινί, που φέρει το παρατσούκλι «Dr. Doom», εξαιτίας των συχνά αρνητικών προβλέψεών του, υποστηρίζει επίσης ότι η Ευρωζώνη διολισθαίνει σε ύφεση, ενώ τονίζει πως ο πυρήνας της δεν θα μείνει απρόσβλητος από την κρίση.
Ο ίδιος θεωρεί ότι το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωζώνης θα υποδηλώνει ακόμα μεγαλύτερη υφεσιακή εμπροσθοβαρή δημοσιονομική λιτότητα τόσο για Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία όσο και για τον πυρήνα της ΕΕ.
«Η Ευρωζώνη δεν έχει καμία στρατηγική ανάπτυξης», τονίζει.