Στη σημαντική βελτίωση που έχει εμφανίσει η ελληνική οικονομία τα τελευταία τρία χρόνια αναφέρθηκε ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, τονίζοντας όμως το πλήθος κινδύνων που έχει μπροστά της η χώρα.
Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Ρουμπινί από το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών, η Ελλάδα εμφανίζει μία σημαντική μεταστροφή στην οικονομική της κατάσταση τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς αργά αλλά σταθερά βγήκε από τη σοβαρή κρίση χρέους και ανεργίας, χάρη στα διεθνή προγράμματα και τις μεταρρυθμίσεις, και πλέον εμφανίζει υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ωστόσο, αν και η ελληνική οικονομία έγινε πολύ πιο ανταγωνιστική, "η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα" πρόσθεσε και τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η δικαστική μεταρρύθμιση αλλά και της δημόσιας διοίκησης.
Ως εξίσου σημαντικό κίνδυνο υπογράμμισε τα χαμηλά επίπεδα καινοτομίας στις ελληνικές επιχειρήσεις, την ώρα που ο πλανήτης εξελίσσεται σε έναν "κόσμο γνώσης", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε ακόμα στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι επερχόμενες εκλογές, αλλά επισήμανε ότι αυτό θα ξεπεραστεί, ενώ υπογράμμισε τους σημαντικούς κινδύνους της "δύσκολης γειτονίας" με την Τουρκία. Η οποία, όπως είπε, βρίσκεται σε οικονομική δυσκολία και ελλοχεύει κίνδυνος κρίσης στο Αιγαίο, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και μία στρατιωτική σύρραξη.
Κατά τα άλλα, μιλώντας για τα τρέχοντα ζητήματα του πλανήτη, ο διάσημος οικονομολόγος επισήμανε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, κάνοντας λόγο ακόμα και για κίνδυνο εμφυλίου υπό την ακραία πολιτική πόλωση που επικρατεί. Όπως είπε, οι ανισότητες όλο και διευρύνονται στις ΗΠΑ, ενώ οι ψηφοφόροι στρέφονται σε πρόσωπα όπως ο Τράμπ ή της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Ακόμα και έτσι όμως, οι ΗΠΑ έχουν δυνατά σημεία όπως ο ισχυρός κατασκευαστικός τομέας και η τεχνολογική καινοτομία, τομείς στους οποίους υπερτερούν της Ευρώπης και της Κίνας.
Από την πλευρά της, η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν χώρες με υψηλά αποθέματα δημοσίου χρέους, τα οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να γίνουν μη βιώσιμα και σε συνδυασμό με τον γηράσκοντα πληθυσμό συνιστούν παράγοντες θα εμποδίσουν την ανάπτυξη.
Το μέλλον θα στηριχθεί στη γνώση και την καινοτομία και η Ευρώπη είναι πίσω από τις ΗΠΑ, ενώ δεν έχει επιτύχει ακόμα τραπεζική και οικονομική ενοποίηση, ανέφερε ο Ν. Ρουμπινί, ενώ επισήμανε ως πρόβλημα την ομοφωνία που απαιτείται για τη λήψη αποφάσεων.
Λόγω γεωγραφικής θέσης επίσης, η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει μεγάλους αριθμούς ανθρώπων στην Ευρώπη καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο το τοπίο, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για την άνοδο του λαϊκισμού, ο Νουριέλ Ρουμπινί είπε ότι είτε προέρχεται από την άκρα δεξιά είτε από την άκρα αριστερά, το φαινόμενο καταλήγει σε υψηλά χρέη και υψηλό πληθωρισμό.
Όπως τόνισε όμως, αυτό που απαιτείται για να μην οι πολίτες στρέφονται προς τον λαϊκισμό είναι μία μεταρρύθμιση του δημοκρατικού καπιταλισμού, με έναν τρόπο που "δεν θα αφήνει ανθρώπους πίσω".
Υποστήριξε ότι οι οικονομικές ελίτ δείχνουν να μην ενδιαφέρονται, αλλά είναι άμεση ανάγκη μία στροφή σε ένα δρόμο που θα δίνει ευκαιρίες σε ανθρώπους να συμμετέχουν και να μην μένουν πίσω, ειδικά ενόψει των μεγάλων κινδύνων που αναδύονται όπως η οικολογική καταστροφή.