Οι τιμές της ενέργειας έχουν υποχωρήσει, ο πληθωρισμός παρουσιάζει τάσεις συγκράτησης, αλλά τα εταιρικά κέρδη είναι αυτά τα οποία θα καθορίσουν την πορεία των αγορών μέσα στο προσεχές διάστημα.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Το κλίμα, στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου, στη Νέα Υόρκη, έχει... χαλάσει στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς ολοένα και περισσότερο οι αναλυτές προεξοφλούν άσχημα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία θα αποτελέσουν και προμήνυμα για ύφεση. Ήδη, οι μεγαλύτεροι κολοσσοί του πλανήτη έχουν ανακοινώσει χιλιάδες απολύσεις για να συγκρατήσουν το κόστος τους και να περιορίσουν τις αυξήσεις που θα δώσουν στους μισθούς, όσων θα απομείνουν για να δουλεύουν.
Βαρόμετρο των εξελίξεων είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και χθες, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε βαριές απώλειες κατά 623 μονάδες ή 1,8%, ενώ 1,5% υποχώρησε ο S&P 500 (στις 3.929 μονάδες) και 1,25% ο NASDAQ (στις 10.957 μονάδες). Η μεγάλη πίεση στις μετοχές οφείλεται τόσο στο "φρένο" που βάζει στους επενδυτές η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, εκτιμώντας μέσω της "Μπεζ Βίβλου", ότι είμαστε μακριά ακόμη από τον έλεγχο του πληθωρισμού και την εκτόνωση της ανοδικής κίνησης των επιτοκίων. Φανταστείτε ότι με ανεργία στο 3,5% στις ΗΠΑ, η αντιπληθωριστική πολιτική δεν επιτυγχάνει τους σκοπούς της. Εν ολίγοις, αν δεν υπάρξει σημαντική αύξηση της ανεργίας, δεν μπορούμε να μιλάμε για αναχαίτιση των πληθωριστικών τάσεων και διαδικασία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. Βέβαια, από τη στιγμή που μεγάλοι κολοσσοί προχωρούν σε μείωση των θέσεων εργασίας υπό την πίεση της βουτιάς στα κέρδη τους, τότε είναι μάλλον αναπόφευκτη η ύφεση στις ΗΠΑ.
Απότομη προσγείωση
Για τους παραπάνω λόγους, ο αμερικανικός κολοσσός της JP Morgan προειδοποιεί για "ξεφούσκωμα" των μετοχών όσο θα προχωράμε προς τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου και θα περιορίζονται οι θετικοί καταλύτες που οδηγούν στην ανάληψη ρίσκου τους επενδυτές. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές του επενδυτικού οίκου, η κορύφωση των αποδόσεων των ομολόγων και του πληθωρισμού, έχουν πλέον αποτιμηθεί. Ωστόσο, αξίζει να λάβουμε υπόψιν την επισήμανση της JP Morgan για τους κινδύνους που θα προέλθουν από τη... FED.
Εν ολίγοις, η βραδεία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η συμπίεση της κερδοφορίας των εταιρειών, ο περιορισμός των επενδύσεων και η μείωση της ζήτησης, αποτελούν λόγους για τους οποίους μια ύφεση είναι πολύ πιθανή μέσα στο τρέχον έτος. Μέσα σε αυτό πρέπει να συμπεριλάβουμε και το γεγονός ότι πολλά κράτη σπεύδουν τώρα να δανειστούν, καθώς φοβούνται ότι αργότερα οι συνθήκες ίσως να μην είναι και τόσο ευνοϊκές.
Για παράδειγμα, η τελευταία έκδοση του Ελληνικού δεκαετούς προχθές, μέσω της οποίας η κυβέρνηση άντλησε το μισό ποσό του συνολικού ετήσιου προγράμματος του 2023, περικλείει την αβεβαιότητα και τους φόβους για τα χειρότερα μέσα στους προσεχείς μήνες. Τουλάχιστον, μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι έχουμε ρέντα με τις τιμές της ενέργειας, ενώ στο άκουσμα του ενδεχομένου για ύφεση στις ΗΠΑ, το πετρέλαιο σημείωσε χθες κάμψη.
Συμπερασματικά, τα χρηματιστήρια μετά από μια περίοδο ενθουσιασμού θα έρθουν αντιμέτωπα με τη μικρότερη κερδοφορία των επιχειρήσεων, οπότε, οι αποτιμήσεις θα αλλάξουν προς τα κάτω. Το ζητούμενο είναι μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ανοδική κίνηση του πληθωρισμού, το μέγεθος των απολύσεων εργαζομένων και κυρίως πώς οι χώρες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ένα νέο πτωτικό κύκλο, όπως αυτοί της τελευταίας τριετίας, με τον κορωνοϊό και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η συνέχεια προσεχώς και να έχουμε όλοι υπόψιν ότι το καλό και το κακό "σκάνε μύτη" εκεί που δεν το περιμένεις. Ως προς το πρώτο δεν υπάρχει θέμα. Ως προς τη δεύτερη εκδοχή όμως, εφόσον επιβεβαιωθεί, δεν θα υπάρξει απλά θέμα, αλλά πολύ μεγάλο πρόβλημα...
Τι γίνεται στην Attica Bank;
Έχουν περάσει τόσα χρόνια από την εγκληματική πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Attica Bank και η κυβέρνηση τώρα προσπαθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
Η μεγάλη "επένδυση" για το Μαξίμου και την Τράπεζα Ελλάδος ακούει στο όνομα της διευθύνουσας συμβούλου, Ελένης Βρεττού, η οποία καλείται να υλοποιήσει μια εξαιρετικά φιλόδοξη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία αναμένεται να περάσει δια πυρός και σιδήρου. Τουλάχιστον, είναι παρήγορο το γεγονός ότι χθες είχαμε επιστολή από την εταιρεία Thrinvest των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου, σχετικά με το ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μην ξεχνάμε ότι το σχήμα έχει μπει και στην Παγκρήτια Τράπεζα. Η τράπεζα έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε έναν αξιόπιστο τραπεζικό πόλο, αυξάνοντας τις συστημικές τράπεζες σε πέντε. Μέχρι τότε όμως θέλει πολλή δουλειά και... γερά νεύρα.
Έχουμε μπροστά μας την άκρως σημαντική αύξηση κεφαλαίου, αλλά ταυτόχρονα, υπάρχει το μεγάλο αγκάθι σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τράπεζας και πώς αυτά θα κατανεμηθούν στη βάση της συμφωνίας των μετόχων, χωρίς να τιναχτεί στον αέρα, το εγχείρημα της αύξησης κεφαλαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, στην κυβέρνηση βλέπουν το μπουκάλι... μισογεμάτο και αναμένουν θετικές εξελίξεις μέσα στις επόμενες μέρες. Η αισιοδοξία εδράζεται στο γεγονός ότι παρά τις διαφωνίες για τους "σκελετούς" της τράπεζας και τη δίκαιη μοιρασιά τους, η τριάδα Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου, βρίσκεται σε επαφές με τον άλλο ισχυρό "παίκτη", την Ellington και τη διοίκηση της UBS, ώστε να βρεθεί λύση.. χθες.
Το Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος είναι σε ανοικτή γραμμή με τη διοίκηση της τράπεζας, καθώς πρέπει να αξιολογήσουν και να καταλήξουν ως προς την πρόταση συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου της Thrinvest. Η εντολή που έχει δοθεί από πολύ... ψηλά είναι να κλείσει το θέμα της αύξησης κεφαλαίου πολύ πριν τις εκλογές και να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες για να γυρίσει σελίδα η Attica Bank. Τα πάντα κρίνονται έως την προκήρυξη των εκλογών και ο χρόνος είναι αμείλικτος...
Η ΔΕΗ ΑΠΕ... πετάει!
Παρατηρούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη μεγέθυνση της θυγατρικής της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ομολογούμε ότι έχουμε εκπλαγεί από τα άλματα που πραγματοποιεί η εταιρεία.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αποτελεί ένα από τα μεγάλα στηρίγματα της μητρικής και της στρατηγικής που έχει χαράξει η διοίκηση, υπό τον Γιώργο Στάσση. Ταυτόχρονα, η εταιρεία με τις μεθοδικές κινήσεις που γίνονται και σύμφωνα με το αντικείμενο που έχει, αποτελεί έναν πολύ καλό πελάτη για τις τράπεζες. Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι ανακοινώθηκε μια εξαιρετικά σπουδαία συμφωνία χρηματοδότησης μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η συμφωνία προβλέπει την παροχή δανείου 28,5 εκατ. ευρώ, το οποίο μπορεί να φτάσει τα 35 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εγκατασταθούν 3 νέα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Κοζάνη, ισχύος 230 μεγαβάτ.
Ενδεικτικό του... προσώπου που έχει στις αγορές η ΔΕΗ είναι το γεγονός ότι η συμφωνία της ΕΤΕπ καλύπτεται με εγγύηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του InvestEU. Αν λάβουμε υπόψιν ότι η ΔΕΗ ετοιμάζεται να εξαγοράσει την Enel Ρουμανίας (συνεχίζεται ο νομικός έλεγχος), τότε αντιλαμβανόμαστε ότι τα επόμενα χρόνια, η επιχείρηση, θα κάνει θαύματα σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ειδικά των Βαλκανίων. Αυτό βλέπουν οι αγορές και το τραπεζικό σύστημα και είναι σίγουρο ότι θα έρθουν και πολλές ακόμη χρηματοδοτήσεις για έργα, που παράγουν εύκολο και ασφαλές χρήμα...