Σαφάρι για την προσέλκυση ξένων επενδυτών μετά τα σημάδια που στέλνει για πιο «ορθόδοξη» νομισματική στέλνει τώρα η Τουρκία. Στη χώρα εισρέουν ήδη αρκετά μεγάλες ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- επενδύσεις, με το οικονομικό επιτελείο του Ταγίπ Ερντογάν να σηκώνει τώρα τα μανίκια για περισσότερες τέτοια αποτελέσματα.
Τώρα κορυφαίοι αξιωματούχοι της Τουρκίας αποκαλύπτουν ότι σχεδιάζουν να κάνουν δύο ακόμη ζωτικής σημασίας βήματα για να αντιστρέψουν την πολυετή έξοδο ξένων επενδύσεων: θα παρουσιάσουν όπως λένε στο Reuters ολοκληρωμένο οικονομικό πρόγραμμα τον επόμενο μήνα που θα μειώσει τις αβεβαιότητες και θα αρχίσουν να πραγματοποιούν συναντήσεις με επενδυτές στο εξωτερικό. Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ θα ξεκινήσει την περιοδεία (roadshow) επενδυτών στις 19 Σεπτεμβρίου από τα κεντρικά γραφεία της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη, ανέφερε το Reuters.
Κλειδί τα επιτόκια
Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων βοήθησε κι άλλο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και τώρα η Τουρκία βρίσκεται σε σταυροδρόμι για το εάν θα καταφέρει να πείσει μεγαλύτερη μερίδα επενδυτών να ξαναγυρίσουν στη χώρα. Οι επενδυτές αυτοί ζητούν τώρα νέες ενδείξεις για συνέχεια μιας πιο ορθόδοξης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, αφού μέχρι τις εκλογές του καλοκαιριού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επέμενε ότι οι τιμές θα πέσουν μόνο με πιο φθηνό κόστος δανεισμού.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας υπό την Ερκάν Χαφιζέ Γκαγιέ αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 750 μονάδες βάσης στο 25% την περασμένη Πέμπτη, πυροδοτώντας ράλι της λίρας η οποία είχε αρχικά υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται τώρα ως αποφασιστικότητα από την Άγκυρα για αντιμετώπιση του πληθωρισμού που τρέχει με περίπου 50%. Επίσης δημιουργεί προσδοκίες για μια ευρύτερη στροφής της οικονομικής πολιτικής του Ερντογάν.
Η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση τόσο μεγάλης αύξησης των επιτοκίων της λίρας Τουρκίας οδήγησε την αξία του νομίσματος στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουλίου. Η επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζας της Τουρκίας μάλιστα, με τρία νέα μέλη που θεωρούνται ως υπέρμαχοι πιο υψηλών επιτοκίων, επανέλαβε ότι θα ακολουθήσει περιοριστική πολιτική “όσο χρειάζεται έγκαιρα και σταδιακά” για να μετριάσει τον πληθωρισμό.
Ποιες χώρες επενδύουν στην Τουρκία
Η εφημερίδα Σαμπάχ αναφέρει ότι η Τουρκία έλαβε άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η Σαμπάχ επικαλείται στοιχεία από τον επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Επενδυτών της Τουρκίας (YASED). Περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτές τις επενδύσεις αφορούσαν συγχωνεύσεις ή εξαγορές ή άλλες εισροές κεφαλαίων, δήλωσε στο Anadolu Agency ο Ενγκίν Ακσόι, πρόεδρος της ένωσης.
«Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας PULSE που διεξήχθη με κορυφαία στελέχη της YASED για την περίοδο Ιουνίου, εκτιμούμε ότι η μακροοικονομική σταθερότητα και οι πιθανές βελτιώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόσθετη εισροή επενδύσεων τουλάχιστον 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους επόμενους έξι μήνες», ανέφερε ακόμη ο ίδιος.
Το μερίδιο των χωρών της ΕΕ στις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Τουρκία κατά το πρώτο εξάμηνο ήταν 56%, είπε ο Ακσόι. «Μεταξύ των χωρών, η Ολλανδία αντιπροσώπευε το 23% των συνολικών εισροών επενδυτικών κεφαλαίων, ακολουθούμενη από τη Ρωσία με 15%, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) με 13%, τη Γερμανία με 7% και την Ιρλανδία με 7%. Τομείς όπως το χονδρικό και λιανικό εμπόριο και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ξεχώρισαν στις εισροές επενδυτικών κεφαλαίων του πρώτου εξαμήνου του 2023. Εκτός από αυτούς τους κλάδους, συνεχίστηκαν και οι επενδυτικές εισροές στον τομέα της πληροφόρησης και της επικοινωνίας, που ήταν εξέχουσα πέρυσι “, ανέφερε.
Οι προκλήσεις
Μετά από χρόνια ανορθόδοξων νομισματικών πολιτικών, το να πειστούν οι επενδυτές δεν θα είναι εύκολο. Οι ξένοι είχαν εγκαταλείψει την Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια ειδικά μετά την εκστρατεία μείωση των επιτοκίων ενόψει του αυξανόμενου πληθωρισμού.
Ενδιαφέρον και για μετοχές
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι αγοραστές τουρκικών μετοχών συρρέουν και πάλι για να αγοράσουν τίτλους τέτοιων εταιρειών προσδοκώντας υψηλές αποδόσεις. Υπήρξε σειρά από αρχικές δημόσιες εγγραφές με υψηλή ζήτηση, από τις οποίες δύο τον Αύγουστο προσέλκυσαν 2,6 εκατομμύρια επενδυτές η καθεμία, αναφέρεται, Συνολικά 31 τουρκικές εταιρείες έχουν βγει στην αγορά φέτος για άντληση κεφαλαίων.