Ανησυχίες για αδυναμία ή συρρίκνωση της παραγωγής σαμπάνιας στην Ευρώπη προκαλεί η άνοδος της θερμοκρασίας και συνολικά τα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα που φέρνει η κλιματική αλλαγή και εν γένει η κλιματική κρίση.
Το εμπορικό σωματείο σαμπάνιας Comité Champagne δήλωσε επιφυλακτικό για το μέγεθος της φετινής παραγωγής από τη γαλλική περιοχή της Καμπανίας, της «πατρίδας» του ποτού, η οποία πέρυσι εξήγαγε 325 εκατ. μπουκάλια, με μεγαλύτερες αγορές τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιαπωνία. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι εξαρτάται από την «υγεία» των σχετικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.
Σύμφωνα με προβλέψεις της S&P Global, η έκθεση της περιοχής στην ξηρασία αναμένεται σχεδόν να τριπλασιαστεί μέχρι τη δεκαετία του 2050, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στα αμπέλια. Μάλιστα, εάν δεν αλλάξει το υφιστάμενο μοντέλο κλιματικών πολιτικών, οι κίνδυνοι θα αυξηθούν περαιτέρω.
Εξάλλου, η ξηρασία δεν είναι η μοναδική απειλή, αφού τα φυσικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο άστατα, με τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τους παγετούς να πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια.
Cue the T-Swift, we've got champagne problems on the horizonhttps://t.co/d9FD1gvW6j
— NBC New York (@NBCNewYork) August 8, 2023
https://platform.twitter.com/widgets.js
Ακόμη κι αν τα σταφύλια μπορέσουν να ωριμάσουν στις νέες συνθήκες, υπάρχει περίπτωση να αλλοιωθεί η ανάπτυξή τους και κατά συνέπεια η γεύση τους. «Εάν τα σταφύλια εκτεθούν υπερβολικά σε υπεριώδη ακτινοβολία, τότε θα πάθουν το αντίστοιχο του “καψίματος”, το οποίο ουσιαστικά βλάπτει τη γεύση», εξήγησε στο CNBC ο Matt Hodgson, ιδρυτής της Grape Britannia. Επίσης, η ζέστη μπορεί να αλλοιώσει την οξύτητά τους.
Για την παραγωγή της σαμπάνιας υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος κανόνων, οι οποίοι όμως λόγω των συνθηκών έχουν αρχίσει να «παραβιάζονται». «Πριν από 20 χρόνια, το θέρισμα γινόταν στα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου», τόνισε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Champagne Taittinger. Τώρα, όμως, οι εταιρείες παραγωγής θερίζουν ένα μήνα νωρίτερα.
Κριτικοί σαμπάνιας υποστηρίζουν ότι η γεύση έχει ήδη αλλάξει. «Αυτό που παρατηρείς είναι χαρακτηριστικά μεγαλύτερης ωρίμανσης», δήλωσε στο CNBC ο κριτικός σαμπάνιας, Tom Hewson, προσθέτοντας ότι πλέον προσομοιάζει με άλλα λευκά κρασιά και γίνεται «ένα πιο διαφανές κρασί».
Οι εταιρείες παραγωγής του ποτού προσπαθούν να προσαρμοστούν, μεταξύ άλλων ψάχνοντας περιοχές με κλίμα αντίστοιχο με της Καμπανίας. Η Taittinger ήταν η πρώτη εταιρεία που επένδυσε στον αφρώδη οίνο στην Αγγλίας το 2015, ενώ ακολούθησε η Pommery το 2016. Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται προσπάθειες να διακρίνονται ξεκάθαρα τα προϊόντα της Αγγλίας και της Γαλλίας. Από την πλευρά της η Moët Hennessy έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δραστηριοποιηθεί στην Αγγλία.
To μόνο βέβαιο είναι πως η κλιματική κρίση χαλάει τη γεύση της υπόθεσης που λέγεται σαμπάνια. Το θέμα είναι να βρεθεί κάποια λύση…