Σε εξέλιξη το Smart Cities – City Connect Conference 2022, στο ξενοδοχείο Divani Caravel , το οποίο διοργανώνεται από την Palladian Conferences και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Πράσινου Ταμείου, του ΣΕΚΕΕ (Σύνδεσμος Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος) και με ακαδημαϊκό συνεργάτη το Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Χρυσοί χορηγοί του Συνεδρίου είναι η Alpha Bank, η EY Ελλάδος, η DOTSOFT, αργυρός χορηγός η WINGS ICT SOLUTIONS και υποστηρικτές η DTK Law Firm, η IFSAS και η AMCO A.B.E.E.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, ΓΓ Δασών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Καθηγητής «Σχεδιασμού Διαχείρισης & Αξιολόγησης Τεχνολογικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων», σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, ΕΜΠ σε συζήτηση που είχε με τον κ. Χρήστο Νικολούδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο, Mantis Innovation και δημιουργό της πλατφόρμας Elevate Greece, σημείωσε ότι στην Γενική Γραμματεία Δασών, οραματίζονται το «έξυπνο» δάσος, το δάσος του μέλλοντος. Όπως εξήγησε πλέον η τεχνολογία παρέχει μια μεγάλη ευκαιρία στην αποτελεσματική διαχείριση και προστασία του δάσους. Με την τοποθέτηση αισθητήρων μπορεί κάποιος να έχει άποψη για όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο δασικό οικοσύστημα, με κάμερες να βλέπει τι γίνεται στο δάσος, προλαβαίνοντας πλημμύρες, πυρκαγιές. «Ο σύγχρονος δασάρχης θα μπορεί μέσα από το γραφείο του να έχει μια εικόνα για το τι γίνεται στο δάσος ανά πάσα στιγμή», τόνισε ο Δρ. Αραβώσης. Ενώ υπάρχουν drones και δορυφορικές εικόνες, οι οποίες μας δίνουν εικόνα σε αληθινό χρόνο. Υπογράμμισε δε ότι τα επόμενα χρόνια με την χρήση αυτών των τεχνολογιών θα μπορούμε να έχουμε μια πολύ αποτελεσματικότερη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και των πυρκαγιών και η πρόληψη θα μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Πρόσθεσε δε ότι σήμερα και αύριο συζητείται στην Βουλή ο κλιματικός νόμος και επισήμανε ότι για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050 και την μείωση των κλιματικών ρύπων στο 55% έως το 2030, απαιτείται στις σχετικές επενδύσεις η χρήση σύγχρονων καινοτόμων τεχνολογιών. Ειδική αναφορά έκανε ο Δρ. Αραβώσης και στον διαγωνισμό “Green tech challenge” του ΕΜΠ που από το 2018 επιβραβεύει νέα καινοτόμα προϊόντα που αφορούν στο περιβάλλον και στην ενέργεια. Ενώ σημείωσε ότι η διασύνδεση των στελεχών των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις είναι η λύση για να διεισδύσουν πιο γρήγορα οι νέες τεχνολογίες στα έργα και στις επενδύσεις που πραγματοποιούνται.
Από την πλευρά του ο κ. Νικολούδης, αφού παρουσίασε το έργο και τους στόχους του Elevate Greece, έθεσε το ερώτημα αν η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να επενδύσει σε ανάπτυξη τοπικής καινοτομίας και τοπικής επιχειρηματικότητας και επισήμανε το μεγάλο κενό που υπάρχει στο B2G στο αν δηλαδή μπορεί να συνεργαστεί ένας Δήμος με νεοφυείς επιχειρήσεις, λόγω του νόμου 4412. «Αν ξεπεραστεί αυτό, θα δούμε από τη μια πλευρά τους Δήμους να μην χρειάζονται τόσο πολύ το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά να δίνουν υπηρεσίες σε αυτές τις επιχειρήσεις και από την άλλη πλευρά οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις θα μπορούν άμεσα να έχουν τον πρώτο πελάτη στην Ελλάδα και μετά θα απευθύνονται στον υπόλοιπο κόσμο», συμπλήρωσε ο κ. Νικολούδης. Κατέληξε δε ότι στα προγράμματα καινοτομίας απουσιάζει η μελέτη καινοτομίας (innovation study) δηλαδή το τι θέλουμε να πετύχουμε και πως θα το πετύχουμε με συγκεκριμένους αριθμούς και το Υπουργείο Ανάπτυξης θα πρέπει να βγάλει στις 13 περιφέρειες τα σχέδια ανάπτυξης στις περιφέρειες για να μπορέσουν να ξεκινήσουν και αυτό να γίνει άμεσα, σε δύο-τρεις μήνες.
Το Συνέδριο συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα.