Ιστορικό ρεκόρ θα καταγράψουν φέτος οι ελληνικές εξαγωγές, ενώ εκτιμάται ότι μέσα στο 2022 θα καταρρίψουν εκ νέου το ρεκόρ. Ταυτόχρονα, μέσω των προγραμμάτων Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχυθούν κατά 30% οι δαπάνες για το marketing των εξαγωγικών επιχειρήσεων αλλά και τα κεφάλαια κίνησης.
Στο Φόρουμ του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων «Εξαγωγές: Δύναμη Ανάπτυξης και Προοπτικής για την Ελλάδα», ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, καθώς και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, επεσήμαναν το οικονομικό πλαίσιο στη χώρα και τον ρόλο που επιτελεί η κυβέρνηση για τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Ειδικότερα:
- Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι μετά από 2 χρόνια σκληρής μάχης με την πανδημία και τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις της στην κοινωνία και την οικονομία, η χώρα μας βρίσκεται στο κρίσιμο στάδιο της μετάβασης σε έναν «ενάρετο κύκλο» ανάπτυξης. Πρόσθεσε δε ότι η μετάβαση αυτή δεν είναι ανέφελη, καθώς η πανδημία, η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι που τη συνοδεύουν λόγω των μεταλλάξεων παραμένουν, ενώ νέες προκλήσεις αναδύονται, στο κλιματικό και ενεργειακό πεδίο. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση έλαβε πρωτοφανή σε ύψος και εύρος μέτρα, άνω των 43 δισ. ευρώ, την περίοδο 2020-2022, ενώ σημαντικά ποσά έχουν κατευθυνθεί κατά την ίδια περίοδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης. Τόνισε δε ότι η στήριξη προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις ήταν σημαντικότατη, ενώ είναι γεγονός οι πολύ καλές επιδόσεις των επιχειρήσεων, οι οποίες ανέκτησαν το χαμένο έδαφος του 2020, με τον κύκλο εργασιών τους να επιστρέφει στα επίπεδα του 2019 στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους.
Ο υπουργός ανέφερε ότι οι εξαγωγές, που αποτελούν το επίκεντρο, εμφάνισαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και ευελιξία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η μείωση των εξαγωγών το 2020 περιορίστηκε στο 9,1% 9,1%, σε σύγκριση με το 2019, ενώ αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, σημείωσαν αύξηση κατά 3,4%. Στο εννιάμηνο η αύξηση των εξαγωγών διαμορφώθηκε στο 27,9% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, με αποτέλεσμα έως το τέλος του έτους να αναμένεται εκτόξευσή τους σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις διεύρυναν την εξαγωγική δραστηριότητά τους, διαθέτοντας εκτός συνόρων μέρος των προϊόντων τους που, προ πανδημίας, διετίθεντο στην εσωτερική αγορά, αλλά, πλέον, δεν μπορούσαν να απορροφηθούν.
Οι άξονες του Εθνικού Στρατηγική Σχεδίου Εξωστρέφειας περιλαμβάνουν 458 δράσεις, οι οποίες αναπτύσσονται σε όλες τις ηπείρους, ενώ προωθούνται πολιτικές τόνωσης των επενδύσεων και των εξαγωγών, ώστε να διευρυνθεί η παραγωγική κοινότητα των εξαγωγέων και να επεκταθούν οι χώρες και οι κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιούνται. Ταυτόχρονα, ψηφιοποιείται η δομή της οικονομικής διπλωματίας, μέσω της Enterprise Greece.
Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την υλοποίηση πολιτικών όπως:
Α. Τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, πολλές εκ των οποίων – όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου και η μείωση του φόρου εισοδήματος – έχουν μόνιμο χαρακτήρα.
Β. Την ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ρευστότητας, με περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και εφαρμογή του νέου πλαισίου για τη ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας.
Γ. Τον εμπλουτισμό του νομικού πλαισίου παροχής κινήτρων για την υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου, την έρευνα και ανάπτυξη (R&D).
Ήδη, διεθνείς επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν δώσει σαφή και ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και τις προοπτικές της οικονομίας μας, υλοποιώντας σημαντικές επενδύσεις, όπως οι Microsoft, Pfizer, Volkswagen, CISCO, κ.ά.. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των εξαγωγών, η Κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα ρεαλιστικά φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το «Ελλάδα 2.0», το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και στην αντιμετώπιση του υφιστάμενου παραγωγικού και επενδυτικού κενού. Το Σχέδιο προβλέπει για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων και εξαγωγών, την αξιοποίηση πόρων ύψους 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ οι επενδυτικοί πόροι που κινητοποιούνται αναμένεται να ανέλθουν στα 409 εκατ. ευρώ. Ήδη, μεταξύ των πρώτων έργων του Σχεδίου που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, περιλαμβάνεται το έργο «Εξωστρεφής Γεωργία», προϋπολογισμού 20,7 εκατ. ευρώ, που αφορά την ανάπτυξη και αναβάθμιση μιας σειράς ψηφιακών εφαρμογών για την ενίσχυση και υποστήριξη των εξαγωγών του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.
- Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε ότι «τα καλά αποτελέσματα της οικονομίας μας, προέρχονται και από την εξαιρετικά καλή διακυβερνητική συνεργασία. Όλα τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε δεν είναι, όπως συχνά συνέβαινε στις κυβερνήσεις στο παρελθόν “πλίνθοι ατάκτως ερριμμένα” από το ένα Υπουργείο χωρίς να έχει κανένα συντονισμό με το άλλο, αλλά αντιθέτως όλα τα μέτρα είναι σε πλήρη συνεννόηση μεταξύ αυτών".
Όπως σημείωσε ο υπουργός, "το κορυφαίο εργαλείο για τη μικρομεσαία επιχείρηση μέσα στην κρίση της πανδημίας ήταν η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ενώ μια δεύτερη δράση ήταν τα εγγυημένα δάνεια από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και σε επιχειρήσεις που είχαν κάποιου είδους δύναμη να προχωρήσουν σε τραπεζικό δανεισμό αλλά χρειάζονταν μία βοήθεια ως προς τα επιτόκια και ως προς την ταχύτητα". Πρόσθεσε δε ότι "πάμε για ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών των τελευταίων 20 ετών. Είμαι βέβαιος ότι με τον ίδιο ρυθμό και με ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό θα συνεχίσουμε το 2022". Τα ελληνικά προϊόντα έχουν αρχίσει να κερδίζουν πραγματικό έδαφος και σεβασμό στις ξένες αγορές, ενώ πριν από δέκα χρόνια το “made in Greece” μπορεί να ήταν βάρος για μία επιχείρηση, σήμερα το “made in Greece” είναι προστιθέμενη αξία για μία επιχείρηση διότι παντού όλοι αναγνωρίζουν την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα αυτά τα τελευταία 2,5 χρόνια.
Tο σχέδιο της εξωστρέφειας, περιλαμβάνει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που δεν στηρίζονται στο κράτος αλλά καταφέρνουν να βγαίνουν έξω και να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των ξένων καταναλωτών. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης "εάν έχετε και περαιτέρω προτάσεις νομοθετικές που θα μπορούσε η Κυβέρνησή μας, το Υπουργείο Ανάπτυξης να υιοθετήσει για να κάνετε τη δουλειά σας ακόμα ευκολότερη να μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε εμάς γιατί πραγματικά θέλουμε να σας βλέπουμε να επιτυγχάνετε". Διαβεβαίωσε δε τους εκπροσώπους των εξαγωγικών επιχειρήσεων ότι "τα χρηματοδοτικά εργαλεία του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σοβαρές επενδύσεις και θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ανταγωνιστικότητά σας και άρα να βελτιώσετε τις εξαγωγές σας".
- Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, προανήγγειλε ενισχύσεις για δαπάνες marketing και κεφαλαίου κίνησης έως 30% και υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Η δική μας η φορολογική πολιτική, από την πρώτη στιγμή, στηρίζει την εξωστρέφεια, όχι με λόγια, αλλά με έργα», επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης, παραθέτοντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις θεαματικές μειώσεις που έκανε η Κυβέρνηση στο φορολογικό βάρος και στο εργατικό κόστος για τις επιχειρήσεις. Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως είπε, αφορούν στην ευρύτερη οικονομική πολιτική. Ωστόσο, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς στο εσωτερικό της χώρας υφίστανται ένα είδος αθέμιτου ανταγωνισμού στη διεκδίκηση των παραγωγικών πόρων από την άτυπη οικονομία.
«Κάποιος που είναι στην άτυπη οικονομία δεν εμφανίζει το 100% των εσόδων και έχει τη δυνατότητα να έχει πόρους απασχόλησης και πρώτων υλών, χωρίς να πληρώνει την αντίστοιχη φορολογία ή τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό, περιορίζει πολύ τη δυνατότητα της εξαγωγικής επιχείρησης να προσελκύσει στελέχη και εργαζομένους, αλλά και να αγοράσει πρώτες ύλες, σε χαμηλές τιμές. Και αυξάνει τις τιμές, που υπό άλλες συνθήκες θα πλήρωνε. Γι’ αυτό και για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις οι μειώσεις που κάνουμε στη φορολογία έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από ό,τι γι’ αυτές που είναι στην άτυπη οικονομία. Διότι οι μεν πληρώνουν, οι δε δεν πληρώνουν. Αυτό ήθελα να το κάνω ως παρατήρηση, διότι σπανίως λέγεται, αλλά είναι ένας από τους “ελέφαντες στο δωμάτιο” που εμποδίζουν την εξωστρέφεια», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Όπως πρόσθεσε, «και στην επόμενη φάση, κατά την οποία η αγορά εργασίας δεν θα έχει τα ποσοστά ανεργίας που είχαμε και θα έχουμε στενότητα στην αγορά εργασίας, η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορούμε να παρέχουμε στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις είναι η συστηματική μάχη την οποία δίνουμε για τον περιορισμό της άτυπης οικονομίας και τη μετάβαση όσο το δυνατό περισσότερων επιχειρήσεων στην τυπική οικονομία». Σε σχέση με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο για τη ενίσχυση της εξωστρέφειας, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, δήλωσε: «Έρχεται η πολύ μεγάλη βοήθεια που θα δώσουμε στην εξωστρέφεια, με το εργαλείο των δανείων και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της εξωστρέφειας, με τις επιδοτήσεις. Για τις επιδοτήσεις, θα βγουν, στις αρχές του χρόνου, πολύ μεγάλα προγράμματα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Από αυτά, μπορούν να επωφεληθούν και οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις, προφανώς». Αυτά, αφορούν σε ψηφιακή μετάβαση, ενεργειακή απόδοση, στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό κ.λπ. «Έχουμε, λοιπόν, ένα μεγάλο πακέτο επιδοτήσεων που θα ξεκινήσει», τόνισε.
Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως για όλες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις υπάρχει ειδική μεταχείριση όσον αφορά στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Μία εξαγωγική επιχείρηση είναι επιλέξιμη για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ακόμη και όταν το 15% του τζίρου της αφορά σε εξαγωγές. Τότε μπορεί να λάβει δάνεια μέχρι το 30% της επένδυσης, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Όταν υπερβαίνει το 45% (σ.σ. ο τζίρος της), δύναται να λάβει για το 50% της επένδυσης, το μέγιστο δηλαδή ποσοστό δανειοδότησης που μπορεί να πάρει κάποιος από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα δάνεια αυτά μπορεί να είναι μέχρι 15 ετών. Είναι δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο, της τάξεως του 0,35% και υπάρχει η δυνατότητα να αθροιστεί αυτή η ενίσχυση, που υποκρύπτει το πολύ χαμηλό επιτόκιο, με οποιαδήποτε άλλη κρατική ενίσχυση (για παράδειγμα, από τον Αναπτυξιακό νόμο) μέχρι το μέγιστο του γενικού απαλλακτικού Κανονισμού. Ταυτόχρονα, δίνουμε ισχυρά κίνητρα στις μικρές και μεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις (π.χ. μείωση του φόρου εισοδήματος που πληρώνουν) να κάνουν συνεργασίες και συγχωνεύσεις. Τα κίνητρα θα οριστικοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα με σχετικό νομοσχέδιο».
Επιπρόσθετα, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε σε μία καινοτομία που παρουσιάζουν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Υπάρχει μία μεγάλη καινοτομία, ενώ είναι επενδυτικά δάνεια, θεωρούν ως εντασσόμενο μέρος στην επένδυση, μέχρι και 30% του δανείου, τις δαπάνες marketing ή το κεφάλαιο κίνησης. Αυτό, είναι καινοτόμο και εξόχως αναπτυξιακό. Δεν υπήρχε στα σχέδια, μέχρι τώρα. Αντιλαμβάνεστε πόσο καθοριστικό είναι το marketing, όπως και οι συνεργασίες για να μπορέσουμε να διεισδύσουμε στις ξένες αγορές», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του δε, εξέφρασε την πεποίθηση πως το μέλλον θα είναι πολύ θετικό για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας. «Η Ελληνική Κυβέρνηση θα βρίσκεται δίπλα σας με κάθε τρόπο που μπορεί. Και πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια, θα είναι χρόνια που η ελληνική οικονομία θα μπει κυριολεκτικά σε μία νέα εποχή, με αιχμή κατεξοχήν τις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις», κατέληξε.