Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε χαλάρωση των απαιτήσεων βίζας για τους λεγόμενους «ψηφιακούς νομάδες», επιτρέποντάς τους να εργάζονται εξ αποστάσεως για έως και 90 ημέρες ενώ βρίσκονται στη χώρα. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην τόνωση του τουρισμού, που επλήγη σοβαρά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, μετά το πέρας του τριμήνου, οι εργαζόμενοι ενδέχεται να υποχρεούνται να καταβάλουν φόρο κατοίκου.
Η υπουργός Μετανάστευσης, Έρικα Στάνφορντ, δήλωσε ότι η αλλαγή θα επιτρέψει σε περισσότερους επισκέπτες να παρατείνουν τη διαμονή τους, ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία. «Καλωσορίζουμε επισκέπτες κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως», σημείωσε.
Ευρύτερη στρατηγική οικονομικής ανάκαμψης
Η οικονομία της Νέας Ζηλανδίας βρίσκεται σε ύφεση, με τον τουριστικό κλάδο να έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα από το κλείσιμο των συνόρων. Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Νίκολα Γουίλις, τόνισε ότι η πρωτοβουλία θα προσελκύσει εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης που θα παραμείνουν συνδεδεμένοι με τις εταιρείες τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πριν από την πανδημία, ο τουρισμός αποτελούσε τον μεγαλύτερο εξαγωγικό τομέα της Νέας Ζηλανδίας, αποφέροντας περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια NZ (22 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στην οικονομία. Τα τελευταία χρόνια, όμως, τα έσοδα από τον κλάδο έχουν μειωθεί δραστικά.
Παράλληλα, η χώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της στασιμότητας στην οικονομική ανάπτυξη, με αύξηση της ανεργίας και περισσότερους πολίτες να αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.
Η διεθνής τάση της εργασίας από απόσταση
Η Νέα Ζηλανδία ακολουθεί το παράδειγμα άλλων χωρών που προσφέρουν βίζες για ψηφιακούς νομάδες, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Βραζιλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Η τάση αυτή ξεκίνησε τη δεκαετία του 2010, αλλά ενισχύθηκε από την πανδημία, καθώς οι επιχειρήσεις υιοθέτησαν μαζικά την εξ αποστάσεως εργασία.