Πάνω από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων κινείται η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, εν μέσω της πολιορκίας του Κιέβου από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Η τιμή του αμερικανικού αργού, συγκεκριμένα, ενισχύεται κατά 4,9% και σκαρφαλώνει στα 100,4 δολάρια ανά βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014.
Σε εξίσου υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και η τιμή του πετρελαίου Brent, το οποίο σημειώνει άνοδο κατά 5,2% και διαμορφώνεται στα 103,09 δολάρια ανά βαρέλι.
Χθες, ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα που επιβάλλει κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, απαγορεύοντας τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Ας σημειωθεί ότι οι οικονομικές κυρώσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ μέχρι στιγμής εξαιρούν τις ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τις διεθνείς συναλλαγές.
Αλλά οι επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων κάνουν ήδη αισθητή την παρουσία τους. «Μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης μειώνουν την έκθεση στο trading εμπορευμάτων» παρατηρεί η JP Morgan.
«Οι τρέχουσες τιμές αντανακλούν την ξεκάθαρη απροθυμία των επενδυτών να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο» σπεύδει να προσθέσει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.
Ας σημειωθεί ότι η Ρωσία εξάγει περίπου 7,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Φυσικά, και πριν τη ρωσική εισβολή, η κατάσταση στην αγορά ήταν οριακή, καθώς η ζήτηση είχε ανακάμψει σημαντικά, ενώ η προσφορά είχε παραμείνει περιορισμένη.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Morgan Stanley έσπευσε να αναθεωρήσει στα 110 δολάρια την τιμή του Brent για το β’ τρίμηνο του 2022 έναντι 100 δολαρίων προηγουμένως. Μάλιστα, στο χειρότερο δυνατό σενάριο, η πρόβλεψη προβλέπει άνοδο στα 125 δολάρια ανά βαρέλι.