Τα δραματικά λεπτά πριν από τον απεγκλωβισμό και τη διάσωση από την ΕΜΑΚ της 20χρονης Αϊρίν στην επαρχία Χατάι στην Τουρκία, περιγράφει ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός. Η ελληνική ομάδα κέρδισε ακόμη ένα μεγάλο στοίχημα, άλλη μία μάχη, με την πέμπτη διάσωση να είναι γεγονός μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου.
Η κρισιμότητα της κατάστασης ήταν τέτοια που η νεαρή γυναίκα, προκειμένου να απεγκλωβιστεί, ζήτησε να ακρωτηριάσουν το πόδι της καθώς βρισκόταν για πάνω από 48 ώρες κάτω από τα χαλάσματα. Η υποστήριξη από τους Έλληνες διασώστες ήταν τέτοια που ένας εξ αυτών κρατούσε το χέρι της 20χρονης, δίνοντάς της κουράγιο.
«Της δώσαμε το χέρι για ψυχολογική υποστήριξη» δηλώνει χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής. Επισημαίνει, δε, ότι μετά τον απεγκλωβισμό δόθηκε στη γυναίκα νερό και φαγητό.
«Μας ευχαρίστησε» συμπληρώνει ο κ.Αρτοποιός.
Η ταλαιπωρημένη Αϊρίν βρισκόταν σε βάθος 10 με 15 μέτρα. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, όμως, είχε εκφράσει την ασιόδοξη εκτίμησή του ότι η γυναίκα θα έβγαινε ζωντανή.
Τελικά τα κατάφερε, χωρίς να ακρωτηριαστεί το πόδι της.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, οι Έλληνες διασώστες αντίκρισαν μια σκηνή που τους έχει συγκλονίσει, καθώς το παιδάκι βρίσκεται κάτω από το σώμα της μητέρας του, που δεν έχει σημεία ζωής και η οποία πιθανότατα προσπάθησε να προστατεύσει το παιδί της, όταν η πλάκα του σπιτιού έπεσε πάνω τους.
Τα συντρίμμια του σπιτιού και το σώμα της μητέρας είχαν εγκλωβίσει το πόδι του παιδιού και οι προσπάθειες των διασωστών επικεντρώνονταιθηκαν στο να απομακρύνουν τα χαλάσματα και να το απεγκλωβίσουν.
Τις προσπάθειες διέκοψε όμως ένας ισχυρός μετασεισμός που ανάγκασε την ομάδα να βγει για λίγο από τα χαλάσματα, με εντολή των υπευθύνων τής ομάδας, για να μην κινδυνεύσει και η δική τους η ζωή.
Ωστόσο η επιχείρηση ξεκίνησε και πάλι και είχε αίσιο τέλος για το παιδί.
Σημειώνεται ότι το παιδάκι ήταν το πέμπτο άτομο, μαζί με τον 50χρονο και τρία ακόμα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν ζωντανοί από την Ελληνική Αποστολή Διάσωσης.
Το έργο των Ελλήνων διασωστών
Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες της Ελληνικής ομάδας της ΕΜΑΚ στην επαρχία Χάται. Χάρη στο πείσμα τους, την εκπαίδευσή τους, τον επαγγελματισμό τους, την ανθρωπιά τους και την αυταπάρνηση με την οποία κάνουν αυτή τη δουλειά έχουν απεγκλωβίσει ζωντανούς έναν άνδρα 50 ετών, μία 9χρονη, μία 7χρονη. Οι εικόνες με τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών, η συγκίνησή τους αλλά και η οδύνη τους για το θάνατο της μικρής Φατμέ, έχουν κάνει το γύρο του κόσμου.
Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Οι καιρικές συνθήκες καθιστούν δύσκολο το έργο των ανθρώπων που με γυμνά χέρια ξεθάβουν τους συγγενείς τους κάτω από τα συντρίμμια που άφησε ο φονικός σεισμός, εκείνοι συνεχίζουν απτόητοι και με περισσότερο πείσμα την αναζήτησή τους.
Το πρωί της Τετάρτης, μάλιστα, οι Έλληνες διασώστες κατάφεραν να διασώσουν έναν 15χρονο άνδρα από την περιοχή Χατάι. «Όλοι οι διασωθέντες έχουν βγει πόντο-πόντο, τα παιδιά μας σκάβουν με τα χέρια» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής ανακοινώνοντας την τέταρτη διάσωση από Έλληνες διασώστες στην Τουρκία.
Δυστυχώς, τα στελέχη της ΕΜΑΚ έχιουν ανασύρει και τρία άτομα νεκρά: ένα μικρό κορίτσι την Τρίτη και την νύχτα προς την Τετάρτη ένα αγόρι περίπου 17 ετών και έναν άνδρα περίπου 40 χρόνων.
Νέα αποστολή στην Τουρκία
Στο μεταξύ, το πρωί ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα στέλνει και δεύτερη ομάδα με 15 άνδρες της ΕΜΑΚ που θα ταξιδέψουν στην Τουρκία με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που θα απογειωθεί από αεροδρόμιο της Βορείου Ελλάδας.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής η ομάδα των 15 ανδρών της ΕΜΑΚ θα έχει μαζί της και ένα βελγικό ποιμενικό με την ονομασία Τάλως για το οποίο είπε ότι «είναι πολύτιμος σύντροφος γιατί η όσφρηση του τετράποδου βοηθάει στον εντοπισμό των εγκλωβισμένων».
Στην δεύτερη ελληνική ομάδα θα συμμετέχουν, τέλος, και τρια στελέχη του ΕΚΑΒ ως ιατρικό προσωπικό.