Η έννοια της «ηγετικής απόστασης» καθώς και οι τρόποι με τους οποίους οι ηγέτες μπορούν να παραμείνουν κοντά στους ανθρώπους τους παρά τη φυσική απόσταση βρέθηκαν στο επίκεντρο διαδικτυακής ομιλίας με διοργανωτή τον ΣΕΒ.
Το θέμα της online διαδραστικής ομιλίας ήταν «“Μακριά αλλά και κοντά”: Ηγεσία εγγύτητας σε εποχές απόστασης» και διοργανώθηκε από τον ΣΕΒ, το Alba Graduate Business School και το The American College of Greece, στο πλαίσιο του τρίτου έτους λειτουργίας του ΣΕΒ – Κέντρου Αριστείας στη Δημιουργική Ηγεσία (SEV Center of Excellence in Creative Leadership).
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε από την Όλγα Επιτροπάκη, Professor of Management, Director of Research (Management & Marketing), Durham University Business School, ενώ οι συμμετέχοντες, ανώτερα και ανώτατα στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων, είχαν την ευκαιρία να αναρωτηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στα επίκαιρα θέματα της ομιλίας. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης, αναλύθηκαν οι ηγετικές προκλήσεις που έχουν δημιουργηθεί από την πρόσφατη πανδημία, με μία από τις σημαντικότερες να είναι και η γρήγορη εφαρμογή τής εξ αποστάσεως εργασίας. Καθώς μάλιστα η εργασία από το σπίτι προβλέπεται ότι είναι μια τάση που θα παραμείνει και στη μετά COVID-19 εποχή, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους τρόπους με τους οποίους μάνατζερ και εργαζόμενοι θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στα δεδομένα ενός νέου ψηφιακού εργασιακού περιβάλλοντος, καθιερώνοντας νέες διαδικασίες εργασίας και αλληλεπίδρασης και διατηρώντας υψηλά τα επίπεδα απόδοσης.
Ακόμη, συζητήθηκαν λύσεις για το πώς οι ηγέτες μπορούν να παραμείνουν κοντά στις ομάδες τους μέσω της χρήσης μόνο ψηφιακών μέσων, να κινητοποιήσουν από μακριά τους ανθρώπους τους και να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν άγχος και στρες, έτσι ώστε να παραμείνουν εστιασμένοι στους στόχους τους.
Η κυρία Όλγα Επιτροπάκη, Professor of Management, Director of Research (Management και Marketing) του Durham University Business School, δήλωσε ότι "η εργασία από το σπίτι είναι μια τάση που θα παραμείνει και στη μετά-COVID-19 εποχή, αναδύεται η ανάγκη νέων προσεγγίσεων ηγεσίας που θα ξεπερνούν το εμπόδιο της φυσικής απόστασης και θα διασφαλίζουν υψηλά επίπεδα κινητοποίησης και απόδοσης. Η ηγεσία ψυχολογικής εγγύτητας αξιοποιεί στο μέγιστο τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας για να χτίσει υψηλή ποιότητα σχέσης μεταξύ προϊσταμένου και υφισταμένου, καθοριστικής για τη μείωση του στρες και τη διασφάλιση υψηλής απόδοσης. Μέσα από την εξαιρετική συζήτηση με τους συμμετέχοντες φάνηκε πραγματικά η ανάγκη για την κατανόηση των νέων εργασιακών δεδομένων που δημιουργεί η φυσική απόσταση και η σημασία ανθρωποκεντρικών μοντέλων ηγεσίας μέσα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον. Τους ευχαριστώ όλους θερμά για την ενεργή συμμετοχή καθώς και το ΣΕΒ Κέντρο Αριστείας στη Δημιουργική Ηγεσία για την πρόσκληση".
Ο κ. Χαράλαμπος Μαινεμελής, Καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς στο Alba Graduate Business, The American College of Greece, και Διευθυντής του Κέντρου, δήλωσε τα εξής: "παρότι η τηλεργασία ήταν γνωστή ήδη από τη δεκαετία του 1970, η πανδημία Covid-19 έχει αναγκάσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους να την υιοθετήσουν σε μια πρωτοφανή για τα ιστορικά δεδομένα κλίμακα. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ενώ η προσαρμογή των εργασιακών πρακτικών στις εκάστοτε τεχνολογικές επαναστάσεις και καινοτομίες είναι συνήθως μακρά και ήπια, η προσαρμογή στις ψηφιακές συνθήκες τηλεργασίας και τηλεσυνεργασίας το τελευταίο έτος έχει υπάρξει σφοδρή και απότομη. Η ομιλία της Καθηγήτριας Όλγας Επιτροπάκη εντόπισε τις πολυδιάστατες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτήν την προσπάθεια προσαρμογής, καθώς επίσης και τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ηγεσία ψυχολογικής εγγύτητας τόσο στην απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία των επιχειρήσεων, όσο και στην ψυχολογική σταθερότητα των εργαζομένων εν καιρώ πανδημίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι εμπειρίες και οι αναστοχασμοί που κατέθεσαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι συμμετέχοντες αναφορικά με τις πρακτικές υποστήριξης της τηλεργασίας που έχουν εφαρμόσει τους τελευταίους μήνες οι επιχειρήσεις και οι ομάδες τους".
Το ΣΕΒ – Κέντρο Αριστείας στη Δημιουργική Ηγεσία (SEV Center of Excellence in Creative Leadership), καρπός της συνεργασίας του ΣΕΒ και του Alba Graduate Business School, The American College of Greece, φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν πυρήνα αριστείας για ηγέτες με όραμα και ικανότητες, καλλιεργώντας και βελτιώνοντας τις επιδόσεις τους σε καινοτομία και εξωστρέφεια, μέσα από την ανάπτυξη, μεταφορά και διάδοση διοικητικών γνώσεων και πρακτικών.