Η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης της ελληνικής αγοράς συνεχίστηκε με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, σε μια προσπάθεια ανατροπής της μεσοπρόθεσμης αρνητικής τάσης, που έχει διαμορφωθεί από τις αρχές καλοκαιριού. Η αρνητική εικόνα όμως δεν άλλαξε, αφού τα 4/5 των εισηγμένων εταιριών βρίσκονται χαμηλότερα του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών.
Γράφει ο ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Επιπλέον λαμβάνοντας υπόψη την ευρύτερη εικόνα, τόσο σε εθνικό όσο και Διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την συνέχεια, αφού η γεωπολιτική αλλά και η μακροοικονομική κατάσταση, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού για τον επερχόμενο χειμώνα.
Οι αιτίες που έχουν οδηγήσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα στην σημερινή δύσκολη κατάσταση δεν έχουν αλλάξει και κανείς δεν εγγυάται πότε θα εξαλειφθούν αλλά και ότι δεν θα επιδεινωθούν τον επερχόμενο χειμώνα..
Ως απόρροια των ανωτέρω η χθεσινή καθυστερημένη αύξηση επιτοκίων και 0,50% της ΕΚΤ τερματίζει μια 10-ετή πολιτική μηδενικών επιτοκίων. Είναι όμως η πρώτη σε μια αλυσίδα αυξήσεων που θα ακολουθήσουν, μέχρι να μπορέσει να τιθασευτεί ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός. Οι δηλώσεις της C. Lagarde αλλά και το νέο πρόγραμμα TPI, μέσω της δημιουργικής ασάφειας προσπαθεί να ελέγξει τις πιέσεις των spread στις υπερχρεωμένες οικονομίες του νότου και κυρίως της Ιταλίας. Όμως οι προϋποθέσεις που θέτει, σε συνδυασμό με το σε ποιο ύψος επιτοκίου θα ενεργοποιείτε, δεν ικανοποίησαν ιδιαίτερα τις ενδιαφερόμενες χώρες και τους αναλυτές.
Η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία αλλά και η αδυναμία του E. Macron να εφαρμόσει την πολιτική του, δεν προμηνύουν τίποτα καλό για την οικονομική συνοχή της Ένωσης, σε συνδυασμό με τις εθνικές προτεραιότητες που θέτει ο καθείς, προσπαθώντας να εξομαλύνει τις παρενέργειες από τον υψηλό πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και τις γεωπολιτικές πιέσεις.
Απότοκο των ανωτέρω συνθηκών είναι η πίεση στην ισοτιμία του euro, που εκτιμούμε ότι θα επιδεινωθεί περαιτέρω, επιβαρύνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη, βοηθά όμως την εξαγωγική και τουριστική βιομηχανία της.
Ως αναφορά την Ελληνική οικονομία ζει τον «καλοκαιρινό μύθο της» , μέσω της έξαρσης του φετινού τουριστικού ρεύματος, που φαίνεται να ξεπερνά το ιστορικό υψηλό του 2019, βοηθώντας τα μέγιστα στο ΑΕΠ αλλά και τα κρατικά έσοδα, φθάνοντας όμως στο άνω εύρος των παραγωγικών δυνατοτήτων της. Αποτέλεσμα αυτού είναι και η σημαντική βελτίωση του δείκτη Χρέους/ΑΕΠ.
Όμως αρκετές άλλες μεταβλητές δεν αφήνουν περιθώρια για πανηγυρισμούς και διθυράμβους για την συνέχεια. Ο υψηλός πληθωρισμός που θα συνεχίζει να μεγεθύνεται, η γεωπολιτική και ενεργειακή αστάθεια που δεν φαίνεται να μειώνεται, αλλά και η πολιτική αβεβαιότητα, που με τις πρωθυπουργικές δηλώσεις, αυξάνει τον προεκλογικό χρόνο σημαντικά, αποτελούν εν δυνάμει σοβαρούς ανασχετικούς παράγοντες για την Ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των αρνητικών παρενεργειών είναι η σημαντική αύξηση, σχεδόν διπλασιασμός, των επιτοκίων δανεισμού στις πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις εισηγμένων εταιριών.
Έτσι όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει κάτω από τον Εκθετικό Κινητό Μέσο όρο 200 ημερών (870) θα πρέπει να εκλαμβάνουμε οποιαδήποτε ανοδική κίνηση ως αντίδραση (bear market rally) και να αυξάνουμε την ρευστότητα των χαρτοφυλακίων μας σε συνεννόηση με τους επενδυτικούς μας συμβούλους.
Αντίστοιχα για τον δείκτη FTSE25 το επίπεδο αντίστασης προσδιορίζεται στις (2090) μονάδες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι επιμέρους μετοχές παρουσιάζουν διαφορετική τεχνική εικόνα, ενδείκνυται η εξέταση τους για καλύτερα αποτελέσματα. Ως αναφορά τις ομολογιακές εκδόσεις, δεδομένης της αυξητικής τάσης των επιτοκίων, προτείνουμε την αποφυγή αγορών μέσω των δημόσιων εγγραφών, αφού η πιθανότητα πίεσης τιμών μετά την εισαγωγή τους μπορεί να δώσει καλύτερες αποδόσεις μέσω της δευτερογενούς αγοράς.
Συμπερασματικά εκτιμούμε ότι πρέπει να είμαστε επικεντρωμένοι σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και όγκους συναλλαγών που μας επιτρέπουν απρόσκοπτη είσοδο & έξοδο. Οι βραχυχρόνιες κινήσεις (trading) με αυστηρά stop loss θα πρέπει να είναι προτεραιότητα μας.
Ειδικά για την Ελλάδα εκτιμούμε ότι θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τον μύθο του Αισώπου με τον Μέρμηγκα και τον Τζίτζικα. Αν και ζούμε το όνειρο του Τζίτζικα (κυρίως λόγω τουρισμού), τελικά μόνο ο Μέρμηγκας θα επιβιώσει τον επερχόμενο χειμώνα. Υπάρχουν δε πολλοί λόγοι για να είναι ο χειμώνας βαρύς για καταναλωτές & επιχειρήσεις …
ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Economist / Corporate Advisor