Την δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί περιέγραψε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχουμε σιτάρι για το επόμενο τρίμηνο».
Ο ίδιος προσθέτει και τα ακόλουθα:
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη. Ζήσαμε την κρίση του 2008 με την εκτίναξη της τιμής των δημητριακών. Περάσαμε τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης, βιώσαμε δύο χρόνια πανδημίας, αλλά αυτό που ζούμε τώρα δεν το έχουμε ξαναδεί στα μάτια μας!».
Τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή η μέση τιμή του κιλού στο ψωμί διαμορφώνεται στα 2,50 ευρώ, ενώ υπάρχουν περιοχές όπου έφτασε και στα 2,60 ευρώ το κιλό.
«Η ενημέρωση που έχουμε από τους κυλινδρόμυλους είναι ότι θα εξακολουθήσουμε να αγοράζουμε άλευρα στις ίδιες τιμές», δηλώνει, τονίζοντας παράλληλα ότι οι εισαγωγές μετά την έναρξη του πολέμου γίνονται και από Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Καναδά.
Η αδυναμία εξαγωγών από Ουκρανία και το εμπάργκο της Ινδίας
Από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με το ινστιτούτο Kayrros, οι τιμές σιταριού έχουν αυξηθεί κατά 60% εξαιτίας της αδυναμίας της Ουκρανίας να κάνει εξαγωγές. Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία είναι η έκτη μεγαλύτερη παραγωγός σιτηρών στον κόσμο και λόγω των συγκρούσεων υπολογίζεται ότι η παραγωγή της θα μειωθεί φέτος τουλάχιστον κατά ένα τρίτο.
Την ίδια ώρα, στην Ινδία, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό σιταριού στον κόσμο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα αφού έπειτα από κύμα καύσωνα μέσα στον Απρίλιο που επηρέασε την παραγωγή της, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι για να μπορέσει να ελέγξει την εγχώρια αύξηση της τιμής του σιταριού, απαγορεύει τις εξαγωγές του.
Η Ρωσία δεν μπορεί να εξάγει Ουκρανικά σιτηρά στην Ευρώπη από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας κάτι που έχει εκτινάξει τις τιμές των σιτηρών, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Πάνκιν.