Τα όντως σκληρά- για τα ελληνικά δεδομένα- μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, με στόχο να πατάξει τον χουλιγκανισμό, ο οποίος έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις σε όλα σχεδόν τα αθλήματα, από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, μέχρι το βόλεϊ και το πόλο, ασφαλώς θα προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο από αθλητικούς παράγοντες, όσο και από φιλάθλους. Όλοι αυτοί που θα «θιγούν» από την απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα, ας σκεφτούν πρώτα τους χαροκαμένους γονείς, αδέλφια, συγγενείς και φίλους, οι οποίοι θρηνούν τα νέα παιδιά που έπεσαν, τα τελευταία χρόνια, θύματα μιας ακατανόητης βίας, που έχει την υπογραφή του τοξικού οπαδισμού.
Γράφει ο Γιάννης Μιχαήλ
Όλη αυτή η σαπίλα, η οποία- δυστυχώς- επωάζεται μέσα και έξω από τους αθλητικούς χώρους, έχει τις ρίζες της τα άγρια ένστικτα, τα οποία εκδηλώνονται, με αφορμή την «πίκρα της ήττας» ή «του αβυσσαλέου μίσους», εναντίον του αντιπάλου, ο οποίος θεωρείται εκ προοιμίου εχθρός και πρέπει να «τιμωρηθεί». Και η ποινή του θα είναι ακόμα και αφαίρεση της ζωής.
Ο κατάλογος των θυμάτων είναι πολύ μεγάλος όσο και η λήθη της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης, η οποία τις πρώτες ώρες του εγκλήματος μπορεί να συνταράσσεται, αλλά γρήγορα παρόμοια γεγονότα διαγράφονται από την μνήμη ή αναμοχλεύονται όταν συμβαίνει το επόμενο επεισόδιο. Τα δύο πρόσφατα θύματα, της οπαδικής βίας, ήταν ο Άλκης Καμπανός, από την Θεσσαλονίκη, ο οποίος δολοφονήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2022, από απροσδόκητη επίθεση, στην περιοχή Χαριλάου, από οπαδούς του ΠΑΟΚ, επειδή το θύμα υποστήριζε τον Άρη. Οι δράστες, 7 από τους 12 τιμωρήθηκαν με ισόβια. Στις 7 Αυγούστου, το περασμένο καλοκαίρι, χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, δολοφόνησαν στην Νέα Φιλαδέλφεια τον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή. Οι δράστες αγνοούνται.
Το 1983, δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Άρης Δημητριάδης 18 ετών, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή Χαριλάου και πλήρωσε με την ζωή του, την ερώτηση, πόσο έληξε το ματς Παναθηναϊκού- Άρη. Τρία άτομα που άκουσαν την ερώτηση και την πλάκα που έκανε ο νεαρός στην παρέα του, επειδή ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει 5-1, όρμησαν εναντίον του και τον δολοφόνησαν, αφού τον χτύπησαν ανελέητα και κατόπιν τον μαχαίρωσαν.
Το 1995, δολοφονήθηκε στην Γλυφάδα, ο Γιώργος Καρνέζης μετά τον αγώνα βόλεϊ «των αιωνίων», από οπαδούς του Ολυμπιακού. Ένα άλλο θύμα ήταν ο Μιχάλης Φιλόπουλος, 22 ετών μετά από συμπλοκή των φιλάθλων Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, σε «τυφλό ραντεβού» στην λεωφόρο Λαυρίου.
Το τελευταίο θύμα είναι ο 31χρονος αστυνομικός που χτυπήθηκε με ναυτική φωτοβολίδα μετά τον αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού. Για τα πολλαπλά επεισόδια που έχουν λάβει χώρα, ανάμεσα σε οπαδούς διαφόρων ομάδων, σε όλη την επικράτεια, ας μην γίνεται λόγος. Ο κατάλογος είναι ατελεύτητος. Μετά από όλα όσα έχουν συμβεί, εντός και εκτός γηπέδων, ας μην μεμψιμοιρούν κάποιοι, ότι μένουν άδεια τα γήπεδα. Μετά τις δολοφονίες νέων ανθρώπων και τους πολλούς τραυματισμούς για τα γεγονότα τα οποία πολλοί θρηνούν και περισσότεροι ξεχνούν, (εκτός από τις οικογένειές τους), οι άδειες κερκίδες για ένα δίμηνο, ας θεωρηθεί τιμή στην μνήμη τους.
Εκτός από την μνήμη των θυμάτων, θα πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει και η τιμωρία των δολοφόνων για να επιβεβαιωθεί η λατινική φράση «Dura lex, sed lex», δηλαδή «σκληρός ο νόμος, αλλά νόμος».