«Μπορεί να είναι σκόπιμο» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στη συνεδρίαση πολιτικής της τον Ιούνιο, αλλά απαιτείται μια “προσεκτική προσέγγιση” πέρα από αυτό. Αυτό δήλωσε η γνωστή για τη γερακίσια στάση της σε θέματα νομισματικής πολιτικής Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ σε συνέντευξή της στο Nikkei, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη».
Οι αγορές ποντάρουν σε μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, με άλλα γεράκια της ΕΚΤ, όπως ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλάας Κνοτ να συζητούν επίσης για χαλάρωση στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα, ανοίγοντας τον δρόμο προς αυτή την αντίστροφη προς τη σύσφιγξη πορείας νωρίτερα από τη Fed.
Αυτό που μένει είναι να φανεί ο ρυθμός των περικοπών. Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι παραμένουν «ανοδικοί», εκτιμά η Σνάμπελ. Δεδομένης της «πολύ υψηλής αβεβαιότητας», υποστήριξε ότι «θα πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας αρκετό χρόνο για να δούμε τι συμβαίνει» και εάν ο πληθωρισμός σταθεροποιείται γύρω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη σημείωσε άνοδο 2,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία, κάτι που η Σνάμπελ είπε ότι οφείλεται κυρίως στις υπηρεσίες.
Οι επενδυτές έχουν μετριάσει τις προσδοκίες τους για την ταχύτητα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων είχαν κάποια στιγμή τιμολογηθεί σε έξι μειώσεις επιτοκίων φέτος, αλλά πλέον έχουν μειωθεί σε τρεις.
Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, ένα από τα κύρια επιτόκια πολιτικής της, ανέρχεται στο 4%, σε επίπεδο ρεκόρ για την κεντρική τράπεζα. Τρεις περικοπές 25 μονάδων βάσης θα το μείωναν στο 3,25%. Δεδομένων των επιφυλακτικών απόψεων που εκφράστηκαν στο εκτελεστικό συμβούλιο, περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων ενδέχεται να μην έρθουν νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, όταν η τράπεζα θα ενημερώσει τις οικονομικές της προοπτικές.
Αναφορικά με τους ευρύτερους γεωοπολιτικούς κινδύνους που έρχονται έξω από την ΕΕ, η Σνάμπελ εκτίμησε ότι μέχρι στιγμής, ο αντίκτυπος στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι «μάλλον σιωπηλός», ωστόσο, πρόσθεσε, «μακροπρόθεσμα, ο γεωπολιτικός κατακερματισμός θα δημιουργούσε περαιτέρω ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό μειώνοντας την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού».
Ερωτηθείσα για την αύξηση των αμυντικών δαπανών από ευρωπαϊκές χώρες ακόμη και εν μέσω αυξανόμενης δημοσιονομικής πίεσης, απάντησε ότι «δεν είναι όλες οι αμυντικές δαπάνες παραγωγικές, αλλά είναι ωστόσο αναγκαίες, επειδή η εδαφική μας ασφάλεια είναι πρώτης τάξης προτεραιότητα για την Ευρώπη».
Τέλος, σχολιάζοντας την πιθανότητα ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ένα ενδεχόμενο το οποίο έχει επίσης προκαλέσει ανησυχίες στους κεντρικούς τραπεζίτες σχετικά με τον αντίκτυπο στις τιμές, η Σνάμπελ επεσήμανε ότι «ο αυξανόμενος προστατευτισμός είναι ένας σημαντικός κίνδυνος».