Η κατ΄ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής είναι μόνο η αρχή, καθώς η πολιτική συμφωνία που απαιτείται για τα πρωτογενή πλεονάσματα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και τη βιωσιμότητα του χρέους θα αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολη, προειδοποιεί η Societe Generale.
Μάλιστα, ο γαλλικός επενδυτικός οίκος πιστεύει ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις (οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης) δεν πρόκειται να αρχίσουν πριν από τα μέσα του Μαΐου, δηλαδή μετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.
Σύμφωνα με την SocGen, μια συμφωνία που θα διασφαλίζει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι πολύ δύσκολη, αναφλερει το ependisinews.
Όπως εξηγεί ο οίκος, υπάρχει απόσταση ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το Ταμείο. Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε την Παρασκευή ότι οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους θα βασιστούν στη συμφωνία του Μαΐου του 2016: Χρήση των κερδών που έχουν βγάλει οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα, μερική πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης και αναδιάρθρωση (re-profiling) των δανείων του EFSF. Αντίθετα, το ΔΝΤ έχει ζητήσει να δοθεί περίοδος χάριτος έως το 2040 και επέκταση της ωρίμανσης έως το 2080 για όλα τα δάνεια που έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι (διμερή δάνεια, EFSF και ESM), σε συνδυασμό με περιορισμό στο ύψος των επιτοκίων.
Μία μέση λύση ίσως να βρεθεί, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχιστεί η στρατηγική του «extend andpretend» (παράταση του προβλήματος και προσποίηση ότι αυτό έχει λυθεί), εκτιμά η Societe Generale. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ μπορεί να αναγνωρίσει ότι η τελευταία συμφωνία θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους και το Eurogroup ίσως να δεχθεί μια μεγάλη επέκταση της ωρίμανσης.
Επομένως, το Eurogroup στα μέσα του Μαΐου ίσως να επιτρέψει στο ΔΝΤ να αναθεωρήσει την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους και να προτείνει τελικά στο δ.σ. του να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό θα είναι αρκετό για να συμφωνήσουν τα εθνικά κοινοβούλια στο πρόγραμμα και για την εκταμίευση της δόσης των δανείων διάσωσης πολύ πριν από τις μεγάλες λήξεις χρέους του Ιουλίου. «Παραμένουμε πεπεισμένοι, όμως, ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ή και εάν το κάνει η συνεισφορά του θα είναι μόνο συμβολική, για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους», τονίζουν οι αναλυτές.
Εάν μια συμφωνία δεν επιτευχθεί στα μέσα του Μαΐου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να διαπραγματευτούν περαιτέρω, για να υπάρξει deal της τελευταίας στιγμής. Εάν τα πράγματα φτάσουν ως εκεί, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η λύση του 2015 –ένα δάνειο γέφυρα από τον EFSM- προκειμένου να αποτραπεί μια ελληνική χρεοκοπία το καλοκαίρι, καταλήγει η Societe Generale.