Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τη Fitch περιμένουν σήμερα οι αναλυτές της Societe Generale –όπως και τα περισσότερα τμήματα ανάλυσης- σημειώνοντας ότι αυτή θα είναι η δεύτερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας ανάμεσα στους τρεις μεγάλους οίκους (S&P, Moody’s και Fitch).
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της SocGen, η Ελλάδα ανέκτησε επιτέλους την επενδυτική βαθμίδα έπειτα από τουλάχιστον 13 χρόνια στις 20 Οκτωβρίου, με την αναβάθμιση από την S&P. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή και τη στήριξη τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τους ESM/EFSF. Επιπλέον, τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας ευνοούνται και από το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζεται.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2024, το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνεχίσει να αυξάνεται από 0,1% του ΑΕΠ το 2022 σε 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και 2,1% του ΑΕΠ το 2024. Οι δαπάνες για τόκους θα μειωθούν ελαφρά από 3,3% του ΑΕΠ το 2023 στο 3,2% του ΑΕΠ το 2024, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Και προσθέτουν ότι η επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούνιο έχει απομακρύνει την πολιτική αβεβαιότητα και έχει διασφαλίσει την πολιτική συνέχεια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δείχνοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί.
Η αναμενόμενη για σήμερα αναβάθμιση από τη Fitch στο BBB- από BB+, θα επιτρέψει στα ελληνικά κρατικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στους δείκτες των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας. Παρόλα αυτά, η Societe Generale τονίζει ότι δεν περιμένει κάποια απότομη αντίδραση της αγοράς στην αναβάθμιση, καθώς η εξέλιξη αυτή έχει πιθανώς προεξοφληθεί μετά τις εκλογές του Ιουνίου.
Άλλωστε, όπως έδειξε και η περίπτωση της επιστροφής της Πορτογαλίας στην επενδυτική βαθμίδα, η ένταξη στους δείκτες δεν αναμένεται να φέρει σημαντικές εισροές.
«Ωστόσο, η αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας θα ανοικοδομήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα δημόσια οικονομικά της χώρας, καθώς αντανακλά τα βελτιωμένα θεμελιώδη και ένα σταδιακό ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων αναμένεται να ακολουθήσει», σημειώνουν οι αναλυτές.