Ο σφαγέας Πούτιν συνεχίζει ακάθεκτος, η Κίνα διέπραξε δεύτερο ολίσθημα, οι αγορές μετατρέπονται σε ροντέο, οι κολοσσοί εγκαταλείπουν την... Πουτινοχώρα, ο Σταϊκούρας δεν ανησυχεί... ιδιαιτέρως για την οικονομία και η αύξηση στον κατώτατο μισθό βγαίνει σε... δημοπρασία.
Του Λουκά Γεωργιάδη
Η αντίσταση των Ουκρανών μετατρέπει σε σφαγέα τον Πούτιν, ο οποίος χθες έδωσε εντολή για γενική επίθεση σε ολόκληρη την Ουκρανία, ζητώντας περισσότερο αίμα σε συντομότερο χρόνο, καθώς βλέπει ότι άλλα υπολόγιζε και άλλου του προκύπτουν. Θέλει να φέρει τον Ζελένσκι προ τετελεσμένων στη σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών στο κτίριο όπου υπογράφτηκε η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης πριν από 31 χρόνια! Ο Πούτιν δεν υπολογίζει τίποτα και ποντάρει στους... νεκρούς. Είναι εκνευρισμένος για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία δεν ήταν περίπατος στην εξοχή για... χαρταετό, δεν περίμενε ότι θα έχει τόσες απώλειες και -το κυριότερο- δεν περίμενε ότι με τα εγκλήματα του θα συσπειρώσει τη Δύση, η οποία απάντησε με δραστικά μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα σε ασφυξία τη ρωσική οικονομία. Ο Πούτιν και ο Λαβρόφ γνωρίζουν τι θα συμβεί και γι αυτόν τον λόγο παίζουν το χαρτί του εκφοβισμού με τα πυρηνικά. Η εισβολή της Ρωσίας ρίχνει τις μάσκες σε όλα τα επίπεδα...
Νέο ατόπημα της Κίνας
Στο κάδρο πλέον μπαίνει για τα καλά και η Κίνα, η οποία μετά την απόκρυψη στοιχείων για τον κορωνοϊό στο τέλος του 2019, τώρα φαίνεται, ότι γνώριζε για τις προθέσεις του Πούτιν και απλά τον είχε... παρακαλέσει να μην εισβάλλει πριν το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου! Το δις εξαμαρτείν ουκ... Κινέζου σοφού! Βέβαια, η Κίνα δεν έχει συνταχθεί ευθέως με τη Ρωσία και λειτουργεί... διαμεσολαβητικά, απέχοντας μάλιστα από την πρόσφατη συνεδρίαση του ΟΗΕ, όπου καταδικάστηκε η εισβολή. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι η Δύση πρέπει να διαμορφώσει τη γεωπολιτική στρατηγική της λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Κίνα δεν επιδιώκει μια παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς θα πληρώσει και αυτή μεγάλο τίμημα. Από την άλλη, όσο εξελίσσεται η κτηνωδία του Πούτιν στην Ουκρανία, οφείλει να τοποθετηθεί πιο αποφασιστικά, αν δεν θέλει να ανοίξει μέτωπο με τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους. Ειρήσθω εν παρόδω, να σημειώσουμε ότι στο πλευρό των Ουκρανών έχουν συνταχθεί οι Ιάπωνες. Αυτό σημαίνει ότι πλέον έχει ξεκινήσει ήδη ο Τρίτος... Ψυχολογικός Πόλεμος. Τα πράγματα αρχίζουν και μπερδεύονται...
Σοκ και... δέος στις αγορές
Στις αγορές το σκηνικό θυμίζει... πυρηνικό πόλεμο, λίγο από καρότο και μαστίγιο και όλα μαζί στο..,. μίξερ. Το πετρέλαιο "σκαρφάλωσε" σε νέο υψηλό δεκαετίας, ενώ το φυσικό αέριο ανέβηκε σε μία μέρα κατά 60%! Τα σιτηρά διαπραγματεύονται σε υψηλό 14 ετών, στα ύψη ανέβηκαν οι τιμές του αλουμινίου, του νικελίου και του παλλάδιου. Από την άλλη πλευρά, ο χρυσός υποχώρησε και τα χρηματιστήρια έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, στον απόηχο της τοποθέτησης του επικεφαλής της FED σχετικά με τις επόμενες κινήσεις στα επιτόκια του δολαρίου. Ο Dow Jones έκλεισε με σημαντικά κέρδη, σχεδόν 2% και βρίσκεται στις 33.900 μονάδες, καθώς οι επενδυτές αισιοδοξούν για κάποιο... θετικό αποτέλεσμα στη σημερινή συνάντηση των αντιπροσώπων Ουκρανίας και Ρωσίας. Χλωμό το βλέπουμε. Επιπλέον, ο δείκτης βρήκε πρόσθετη στήριξη, μετά την τοποθέτηση του επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου επανέλαβε την πρόθεση για να... σφίξει η νομισματική πολιτική, δηλαδή, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, να αυξήσει τα επιτόκια, για να τιθασεύσει τις πληθωριστικές τάσεις.
"Πανδημία" εξόδου επιχειρήσεων από τη Ρωσία
Διαστάσεις... πανδημίας προσλαμβάνει η έξοδος πολυεθνικών κολοσσών από τη Ρωσία, ή το "πάγωμα" συνεργασιών ή η μη διάθεση των προϊόντων στην... Πουτινοχώρα. Η λίστα είναι τεράστια και μέρα με τη μέρα μεγαλώνει.
Αναφέρουμε τις αυτοκινητοβιομηχανίες Daimler, Mercedes-Benz, Volvo, General Motors, Mitsubishi Motors, Renault, Harley-Davidson, Ford, Jaguar Land Rover, Aston Martin και BMW. Από την αεροπορική βιομηχανία ξεχωρίζουμε τις AerCap Holdings, Boeing και Airbus. Στις τράπεζες έχουμε τις HSBC, Nordea, Raiffeisen Bank και στην ενέργεια τις TotalEnergies, BP, Shell, Orsted, Exxon Mobil, Eni, OMV και Centrica (British Gas). Στις βιομηχανίες έχουμε τη Sandvik, στις μεταφορές τις United Parcel Service, FedEx Corp, Ocean Network Express, Maersk, Hapag Lloyd, MSC, Deutsche Post, Kuehne und Nagel. Οι τεχνολογικές εταιρείες που παίρνουν... διαζύγιο από τη Ρωσία είναι οι Apple, Google, Microsoft, Dell Technologies, ενώ στις τηλεπικοινωνίες οι Ericsson και ΝΟΚΙΑ. Στον κινηματογράφο και την τηλεόραση... κουνάνε μαντήλι τα στούντιο του Χόλιγουντ Disney, Warner Bros και Sony Pictures Entertainment. Επίσης, άλλες εταιρείες που αναστέλλουν συνεργασίες ή... εγκαταλείπουν τη Ρωσία είναι οι Adidas, Nike, Electrolux. Ουκ έστι τέλος...
Ο Σταϊκούρας αισιοδοξεί...
Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας χθες στο... πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ο κορωνοϊός τον... μετέθεσε για παραμονές της Καθαράς Δευτέρας!) εμφανίστηκε αισιόδοξος κα προβληματισμένος, ανήσυχος και ήρεμος! Μίλησε για αναπόφευκτες επιπτώσεις που θα υπάρξουν για την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Ελλάδα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, διατύπωσε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα αντέξουμε γιατί έχουμε τα περισσότερα ταμειακά διαθέσιμα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Χθες, βγήκαν και τα στοιχεία του πληθωρισμού Φεβρουαρίου από τη Eurostat, με τον δείκτη να "σκαρφαλώνει" στο 6,2% έναντι 5,5% τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει ότι εθνικός δείκτης θα χτυπήσει "7άρι" και μέχρι τον Απρίλιο, μπορεί να βρεθούμε και στο 9%!
Τζόγος με τον κατώτατο μισθό
Η αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαίου φαίνεται ότι θα βγει σε... δημοπρασία. Κοντά στο 7% σκέφτεται να τον αυξήσει η κυβέρνηση, έως και 13,5% υψηλότερα τον θέλουν οι επιστημονικοί φορείς! Αυτά βλέπει ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και του έρχεται να κάνει άλμα στο κενό! Η κεντρική τράπεζα τοποθετεί το επιτρεπτό όριο της αύξησης μεταξύ 2,7%-3,4%! Φυσικά, η Τράπεζα Ελλάδος δεν είναι κανένα... κόμμα που να διεκδικεί την ψήφο του λαού. Γι αυτό και δίνει τη δική της πρόταση με βάση τα δεδομένα στην οικονομία. Τα νοικοκυριά πλήττονται και η αύξηση των αποδοχών αποτελεί ζητούμενο. Ωστόσο, αν η αύξηση κινείται σε διπλάσια ή τριπλάσια επίπεδα σε σχέση με αυτό που προτείνει η ΤτΕ, τότε μπορεί να κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα τροφοδοτείται συνεχώς και η κοινωνία θα είναι στα κάγκελα γιατί θα ζητάει και άλλη αύξηση, αφού δεν τα βγάζει πέρα. Εμείς, απλά θέλουμε να επισημάνουμε ότι στην Τουρκία, όταν ο Ερντογάν ανακοίνωσε αύξηση του μισθού κατά 50%, πριν προλάβουν να τον πάρουν στην τσέπη τους οι μισθωτοί, ήδη είχαν περάσει στην κατανάλωση και νέες αυξήσεις πάνω από 60%! Χρειάζεται μεγάλη προσοχή πάντως. Ούτε οι μικρές αυξήσεις, αλλά ούτε και αυτές που είναι εκτός των ορίων της οικονομίας, ενδείκνυνται. Γιατί τα λάθη στην οικονομία πληρώνονται αργότερα στο πολλαπλάσιο..