Οι αυξήσεις στις τιμές του κακάο και, κατ' επέκταση, στη σοκολάτα, επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών, οι οποίοι στρέφονται όλο και περισσότερο προς τα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά.
Το κακάο, η βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή σοκολάτας, έχει γίνει δυσεύρετο στις διεθνείς αγορές, καθώς η παραγωγή μειώνεται λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και ασθενειών στα κακαόδεντρα. Παράλληλα, η ζήτηση για σοκολάτα συνεχώς αυξάνεται, γεγονός που οδηγεί αναπόφευκτα σε αυξήσεις των τιμών.
Σήμερα τα ζαχαροπλαστεία αγοράζουν την σοκολάτα, ως πρώτη ύλη, με τιμή χονδρικής τα 8,4 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, έμποροι και διανομείς του -ακριβού πλέον- προϊόντος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η σοκολάτα μπορεί τους επόμενους μήνες λόγω ανυπαρξίας του κακάο να φτάσει στα 11 ή και -σε ένα εφιαλτικό σενάριο- να αγγίξει τα 13 ευρώ το κιλό στην χονδρική.
Και στη λιανική όμως τα προϊόντα, που βασική πρώτη ύλη είναι η σοκολάτα έχουν ανατιμηθεί πάνω από 21%. Για παράδειγμα μπάρα σοκολάτα γάλακτος 60 γρ. που κόστιζε 1,35 ευρώ τώρα τιμάται προς 1,64 ευρώ.
Οι καταναλωτές προσπαθούν να βρουν λύση και πλέον όλο και περισσότεροι στρέφονται σε άλλα είδη γλυκών με τα σιροπιαστά να είναι πλέον ιδιαίτερα δημοφιλή, αφού τα υλικά τους δεν είναι τόσο ακριβά όσο η σοκολάτα.