Επιφυλακτικός απέναντι στον τρόπο αξιολόγησης της πανδημίας εμφανίστηκε ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Άγγελος Χατζάκης.
Ο κ. Χατζάκης κατήγγειλε ότι «την πραγματικότητα δεν την γνωρίζουμε, έχουν καταργηθεί πολύ χρήσιμα εργαλεία πληροφόρησης για τη νόσο», όπως το ερωτηματολόγιο για τις επαφές, οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν τη συμμόρφωση του κόσμου ανά εβδομάδα, η κυλιόμενη τηλεφωνική έρευνα που γινόταν ανά εβδομάδα.
Παράλληλα, ο κ. Χατζάκης τόνισε ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται έρευνες κινητικότητας μέσω των μαζικών, ανώνυμων δεδομένων της κινητής τηλεφωνίας.
«Αυτά είναι απολύτως πολύτιμα, μπορούμε να εστιάσουμε πχ. στο τι συμβαίνει στην Αγία Παρασκευή», υποστήριξε ο καθηγητής επιδημιολογίας, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.
«Λέμε τι βλέπουμε στον δρόμο, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Δεν γίνεται παρακολούθηση της πανδημίας με βάση του τι πιστεύω», πρόσθεσε ο κ. Χατζάκης, επισημαίνοντας ότι για όσα κατήγγειλε είναι ενήμερη η ηγεσία του ΕΟΔΥ και τα μέλη της επιτροπής.
Με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων, ο κ. Χατζάκης εκτίμησε ότι «έχουμε φτάσει σε αριθμό κρουσμάτων, το οποίο είναι πιθανό αν δεν γίνουν όλα καλά, να ξεφύγει. Το θέμα είναι ότι έχει αλλάξει η ποιοτική σύνθεση των κρουσμάτων.
Αυτή τη στιγμή έχουμε συνεχώς επεισόδια υπερμετάδοσης, τα οποία αυξάνουν τα κρούσματα αλλά τα επεισόδια υπερμετάδοσης έχουν εστιακό χαρακτήρα και μπορείς να τα ελέγξεις πιο εύκολα. Αν το αντιληφθείς αμέσως μπορείς να πάρεις μέτρα στο ευρύτερο περιβάλλον και να περιορίσεις το φαινόμενο. Βέβαια, και εκεί δεν τα έχουμε πάει καλά».
«Είμαι αισιόδοξος διότι βλέπω εμπειρικά ότι το θέμα της μάσκας βελτιώνεται. Αν συνέβη μία πραγματική αλλαγή θα το δούμε σε 15 μέρες. Αν γίνει κάτι καλό στην πρόβλεψη θέλουμε 15 μέρες για να το δούμε. Υπάρχει αυτή η χρονοκαθυστέρηση που μας δημιουργεί δυσκολίες. Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε σε καμία περίπτωση», πρόσθεσε.