Την μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αποφάσισε η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) , καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει το στόχο του 2% και η οικονομική δραστηριότητα είναι αδύναμη. Πρόκειται για την πρώτη μείωση των σουηδικών επιτοκίων από το 2016. Η Riksbank είναι η δεύτερη δυτική κεντρική τράπεζα που μειώνει τα επιτόκια. Την πρωτιά κατέχει η Ελβετία, όταν η κεντρική τράπεζα της αιφνιδιαστικά αποφάσισε τη μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% τον Μάρτιο.
Τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg ανέμεναν την κίνηση αυτή, ενώ οι υπόλοιποι εκτιμούσαν ότι η Riksbank θα διατηρούσε αμετάβλητο το κόστος δανεισμού.
«O πληθωρισμός πλησιάζει το στόχο, ενώ η οικονομική δραστηριότητα είναι αδύναμη.» αναφέρει η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. «Συνεπώς, η Riksbank μπορεί να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική. Η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο πολιτικής κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,75%. Εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να ισχύουν, το επιτόκιο πολιτικής αναμένεται να μειωθεί άλλες δύο φορές κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους.»
Για τη μείωση είχε προϊδεάσει στην προηγούμενη συνεδρίαση της όταν ανέφερε στην ανακοίνωση ότι «είναι πιθανό το επιτόκιο πολιτικής να μειωθεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο, εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμείνουν ευνοϊκές»
Inflationen närmar sig målet samtidigt som konjunkturen är svag. Riksbanken kan därför lätta på penningpolitiken. Direktionen har beslutat att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent. #Riksbanken #Räntahttps://t.co/WKOjCj9Qev pic.twitter.com/CRjBBOD7ma
— Sveriges riksbank (@riksbanken) May 8, 2024
Ο πληθωρισμός τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 2,2% και ο δομικός στο 2,9%, χαμηλότερα από τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας. Η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων είναι αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής και της εξασθένισης των διαταραχών της προσφοράς
Η Riksbank, στηριζόμενη στα στοιχεία της Έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική του Μαρτίου εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κοντά στο στόχο και μακροπρόθεσμα. «Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι σταθερά εδραιωμένες και οι μισθολογικές αυξήσεις είναι μέτριες.» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να ισχύουν, το επιτόκιο πολιτικής αναμένεται να μειωθεί άλλες δύο φορές κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μαρτίου.
Οι κίνδυνοι
«Ωστόσο, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι αβέβαιες.» επισημαίνεται. «Καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί τώρα από πολύ υψηλά επίπεδα, υπάρχει αβεβαιότητα τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω. Οι κίνδυνοι που ενδέχεται να προκαλέσουν εκ νέου άνοδο του πληθωρισμού στη Σουηδία συνδέονται κυρίως με την ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ, τη γεωπολιτική ένταση και τη συναλλαγματική ισοτιμία της κορώνας. Συνεπώς, η προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής στο μέλλον θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από προσοχή, με σταδιακές μειώσεις του επιτοκίου πολιτικής.»
Η οικονομία
Η παγκόσμια εκστρατεία σύσφιγξης μετά την υποχώρηση της πανδημίας είχε υπερμεγέθη αντίκτυπο στη σουηδική οικονομία, επειδή ένα μεγάλο ποσοστό των δανείων στη σκανδιναβική χώρα έχει επιτόκια που έχουν καθοριστεί με βραχυπρόθεσμες προθεσμίες.
Οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες τους, η κατασκευή κατοικιών υποχώρησε σημαντικά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων με υψηλή μόχλευση δυσκολεύτηκαν να αναχρηματοδοτήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.
Μετά από τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, έχουν πλέον αυξηθεί οι ελπίδες ότι η σουηδική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει αργότερα φέτος, υποβοηθούμενη από το χαμηλότερο κόστος δανεισμού.