Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από Β+ σε ΒΒ- προχώρησε σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Standard&Poor’s.
Στις βασικές αιτιάσεις του οίκου αξιολόγησης για την αναβάθμιση περιλαμβάνονται ο περιορισμός των δημοσιονομικών κίνδυνων και η άρση των κεφαλαιακών έλεγχων (capital controls).
Ακόμη το γεγονός ότι ο οίκος θεωρεί θετικό το outlook, σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία έχει σημαντικές προοπτικές για νέα αναβάθμιση που θα την φέρει πιό κοντά στην «επενδυτική κατηγορία», αναφέρει το newmoney.
Ο οίκος προβλέπει μέση ανάπτυξη 2,5% την τριετία 2019-2022, κυρίως λόγω ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης. Την ίδια στιγμή, έχουν μειωθεί τα ρίσκα για τον προϋπολογισμό μετά τις δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις του δημοσίου.
Οπως, χαρακτηριστικά, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης στην σχετική αναφορά του, η άρση των capital controls θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της εμπιστοσύνης στην οικονομία ενώ θα μειώσει τα σχετικά οικονομικά κόστη, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό για το επιχειρηματικό περιβάλλον στον ιδιωτικό τομέα.
Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη αναβάθμιση για το αξιόχρεο της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία.
Έρχεται, δε, από έναν «αυστηρό» αξιολογητή, την S&P, που ως προς την Ελλάδα είχε γρήγορα αντανακλαστικά στις υποβαθμίσεις, αλλά ήταν αργή στις αναβαθμίσεις σε σχέση με τις άλλες δύο κυρίαρχες εταιρείες αξιολόγησης -τη Moody’s και την Fitch. Η τελευταία αναβάθμιση κλίμακας της πιστοληπτικής αξιοπιστίας στην Ελλάδα από την Standard and Poor’s, από Β, σε Β+, είχε γίνει τον Ιούνιο του 2018. Η Ελλάδα δηλαδή παρέμεινε στην κλίμακα Β+ επί 16 μήνες.
Με την αναβάθμισή της από το βράδυ της Παρασκευής, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στη βαθμίδα ΒΒ-. Αυτό σημαίνει ότι απέχει πλεον κατά τρία «σκαλοπάτια» από την επενδυτική κατηγορία που ξεκινάει από τη βαθμολογία ΒΒΒ-.