Στην αντιμετώπιση του προσφυγικού στην Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο σημειώνει: «Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση στην Αθήνα θέλει να μειώσει στο μισό τους κατάμεστους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Αιγαίο.
Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας ανέφερε σε μια επίσκεψή του στη Λέσβο πως «ο αριθμός των αιτούντων άσυλο θα μειωθεί στους 6.500 ώστε να συνάδει με τις δυνατότητες των κέντρων φιλοξενίας. Πάω στοίχημα». Μόνο όμως στη Μόρια της Λέσβου οι πρόσφυγες είναι 7.000, διπλάσιος αριθμός από αυτόν που προβλέπεται. Πως θα τα καταφέρει λοιπόν;»
Το άρθρο συνεχίζει: «Για να επισπευσθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου θα πρέπει να προσληφθούν δεκάδες υπάλληλοι. Η Ελλάδα προσπαθεί μαζί με άλλες χώρες της Μεσογείου να ασκήσει πίεση στην ΕΕ για μια δικαιότερη κατανομή των προσφύγων. Επ’ αυτού διεξάγονται τώρα διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Ωστόσο επικριτικές φωνές αμφιβάλλουν εάν τα σχέδια της Αθήνας είναι κατάλληλα ώστε να καταπολεμήσουν τις αιτίες για την ανθρωπιστική καταστροφή στους καταυλισμούς».
Και το δημοσίευμα του Spiegel καταλήγει: «Σύμφωνα με την συμφωνία ΕΕ –Τουρκίας πριν από δυο χρόνια, η Ελλάδα οφείλει να κρατά τους αιτούντες άσυλο μέχρι να μελετηθεί το αίτημά τους. Δεδομένου όμως ότι καταφθάνουν ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες από την Τουρκία, θα συνεχίσουν να φυτοζωούν στα ακατάλληλα hotspots.
Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τη Λέσβο. Υποσχέθηκε επενδύσεις, έργα υποδομής και οικονομική βοήθεια στους κατοίκους του νησιού. Εκείνοι όμως τον υποδέχθηκαν με μια γενική απεργία και διαδηλώσεις».
«Με την Αφρική εναντίον του Ερντογάν» είναι ο τίτλος του άρθρου της FAZ, το οποίο παρουσιάζει τον Σενέρ Λεβέντ, εκδότη της εφημερίδας «Αφρική» που εκδίδεται στη βόρεια Κύπρο. Ο Σενέρ Λεβέντ μιλάει για τις απειλές και τις επιθέσεις που δέχεται η εφημερίδα του από μερίδα Τουρκοκυπρίων αλλά και της Άγκυρας διότι «Λέμε απλά και καθαρά ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή».
Η εφημερίδα του ονομαζόταν παλαιότερα «Ευρώπη», στη συνέχεια «Νέα Ευρώπη» και τώρα «Αφρική» ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις πιέσεις που είχε δεχθεί από το καθεστώς Ντενκτάς. «Ήθελα με το όνομα να εκφράσω πως μπορεί να ανήκουμε στην Ευρώπη ωστόσο ζούμε σε αφρικανικές συνθήκες. Διοικούμαστε από τον νόμο της ζούγκλας».
Ο Σενέρ Λεβέντ αναφέρεται και στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη βόρεια Κύπρο στις 21 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους και στις παροτρύνσεις του «οι Κύπριοι αδελφοί να δώσουν την κατάλληλη απάντηση» στην αντιδραστική εφημερίδα. Και πράγματι η εφημερίδα και οι συντάκτες δέχθηκαν σφοδρή επίθεση. Κατάφεραν να γλιτώσουν κατόπιν επέμβασης της αστυνομίας που κάλεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντσί.
Η FAZ γράφει: «Ο Λεβέντ ανησυχεί πως η κατάσταση μπορεί να χειροτερεύσει. Ο αυξανόμενος αριθμός των Τούρκων εποίκων στο συνολικό πληθυσμό καταδεικνύει την άμεση σχέση του γραφείου διασυνδέσεως του AKP με το τουρκικό τμήμα της Λευκωσίας, το οποίο προσφέρει σε πολλές περιοχές μαθήματα κορανίου…όλα αυτά μαρτυρούν ότι η εξάρτηση της βόρειας Κύπρου από την Άγκυρα αυξάνεται».
Τέλος, ο Σενέρ Λεβέντ αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων λέει: «Το 1974 έγιναν εδώ πολλά εγκλήματα πολέμου. Οι Τουρκοκύπριοι έφεραν ευθύνη και για το λόγο αυτό θέλουν σήμερα έναν Τούρκο στρατιώτη έξω από την πόρτα τους. Η αληθινή απειλή δεν είναι όμως η καθυστερημένη εκδίκηση της ελληνικής πλευράς αλλά η Τουρκία».
Πηγή: www.dw.com