«Οι ελληνικές κυβερνήσεις ανεξαρτήτως χρώματος έλεγαν μεγάλα λόγια για τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιούσαν και αποτύγχαναν όταν έρχονταν η ώρα να το κάνουν» αναφέρει ο αρθρογράφος στο Der Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα, προσθέτοντας: «Η Ελλάδα υποφέρει από μια δυσλειτουργική κρατική δομή και μια ανίκανη και απρόθυμη πολιτική τάξη»
Η ανάλυση για το Ελληνικό ζήτημα γίνεται από το περιοδικό υπο τη μορφή ερωταπαντήσεων, ενώ σε αντίθεση με πολλά προηγούμενα άρθρα του γερμανικού τύπου, για την καθυστέρηση στη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτήν τη φορά δεν φταίει η ελληνική πλευρά αλλά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ.
Ωστόσο ο αρθρογράφος ρισκάρει την πρόβλεψη ότι η διαμάχη θα έχει ευτυχή κατάληξη. «Πιθανότατα θα δούμε άλλον ένα συμβιβασμό» γράφει. «Οι Ευρωπαίοι θα γίνουν λίγο πιο συγκεκριμένοι στο πως θα αντιμετωπίσουν την Ελλάδα του χρόνου, ίσως παράταση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση επιτοκίων…τα πιθανά αυτά μέτρα αν τα δει κανείς μακροχρόνια, αγγίζουν ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας.
Το ΔΝΤ θα ικανοποιηθεί και θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα. Αλλά με όλα αυτά θα μπει τέλος στην ατέλειωτη ελληνική τραγωδία;» σημειώνει ο αρθρογράφος. «Μάλλον όχι» απαντά.
«Η διαρκής κρίση της χώρας δεν βασίζεται στην έλλειψη ρευστότητας, οι δανειστές φρόντισαν πάντα για ρευστό. Η χώρα υποφέρει από μια δυσλειτουργική κρατική δομή και μια ανίκανη και απρόθυμη πολιτική τάξη.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αρέσκεται στο να μετακινεί την καταστροφική κατάσταση στη μισητή πολιτική λιτότητας. Βέβαια, σε λιτότητα υποβλήθηκαν κι άλλες χώρες, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρο, αλλά μπόρεσαν να βγουν στις αγορές και να δανειστούν χρήματα, μερικές μάλιστα αναπτύσσονται πιο γρήγορα από ότι η Γερμανία» υπενθυμίζει.
Στο ίδιο περιοδικό αναφέρεται ότι το κόστος της ελάφρυνσης του χρέους κάτω από μη ευνοϊκές συνθήκες θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και 123 δις ευρώ για τους δανειστές. Τον υπολογισμό έκανε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε έκθεση προς την επιτροπή προϋπολογισμού της βουλής.
«Το σενάριο των 123 δισ. ευρώ» γράφει «θα μπορούσε να προκύψει εάν το πρωτογενές πλεόνασμα κυμαίνονταν στο 1,5% για 17,5 χρόνια και η παράταση αποπληρωμής μέχρι το 2048. Αυτό θα ισοδυναμούσε με τέταρτο πρόγραμμα, όπως γράφουν οι εμπειρογνώμονες.
Ανάμεσα στα 84 και 89 δις ευρώ θα κοστίσει στους δανειστές, εάν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι λίγο μεγαλύτερο με παράταση 15 χρόνων και επιτόκιο γύρω στο 1%. Το ¼ το κόστους θα πρέπει να καλύψει η Γερμανία. Εάν η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,6% με ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 1,3%, τότε δεν θα χρειάζονταν η λήψη κανενός μέτρου ελάφρυνσης του χρέους.
Το πρώτο σενάριο είναι αυτό που προκρίνει το ΔΝΤ». Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι με βάση το πρώτο σενάριο των 123 δις ευρώ δικαιώνεται το ΔΝΤ που ζητά επίμονα κούρεμα του χρέους.