Καλύτερα απ' ότι ανέμενε αρχικά το οικονομικό επιτελείο θα είναι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, χαρακτηρίζοντας «συντηρητικές» τις προ εξαμήνου κυβερνητικές εκτιμήσεις για ανάπτυξη, πληθωρισμό και δημοσιονομικά. Προσέθεσε, ότι με την αύξηση των ορίων για επιδότηση επιτοκίου που ανακοινώθηκε χθες, η περίμετρος των θεωρούμενων ως «οικονομικών ασθενών» ανέρχεται στους 45.000 δικαιούχους από 30.000 που ίσχυε μέχρι πρότινος και προχώρησε σε νέα παραίνεση προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να κάνουν περισσότερα.
Αναφορικά με την επί τα βελτίω επανεκτίμηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος του 2022, ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ωστόσο, πως δεν σημαίνει αυτόματα πως σχηματίζεται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, αλλά αν διαπιστωθεί πως κάποιες πηγές εσόδων έχουν κάποια μόνιμα χαρακτηριστικά τότε θα αξιοποιούνται.
Ο υπουργός ανέφερε, πως η μεγάλη αύξηση των εσόδων οφείλεται στην ανάπτυξη αλλά και στο ρεκόρ εισπραξιμότητας που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στα φορολογικά έσοδα του 2022, κατά το οποίο το 84% των φορολογουμένων πλήρωσε εμπροσθοβαρώς και εν τω συνόλω τις υποχρεώσεις τους, υποβοηθούμενοι από την μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Επεσήμανε πως η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη πολλά για την μείωση των έμμεσων φόρων, και πως περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ σημαίνει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος για το οποίο δεν υπάρχουν οι πόροι για να καλυφθεί, κάνοντας λόγο για 1,4 δισ. ευρώ από τα τρόφιμα και 2 δισ. ευρώ από τα καύσιμα.
Ο υπουργός δεν προανήγγειλε νέα μέτρα ενίσχυσης παρόμοιας με τα 250 ευρώ που δόθηκαν ως έκτακτο βοήθημα πέρυσι, καθώς όπως είπε, τα χρήματα αυτά έχουν ήδη δοθεί σε άλλες δράσεις όπως ενίσχυση των συνταξιούχων και food pass συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Για τα «κόκκινα» δάνεια, ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει κάνει τον εξωδικαστικό μηχανισμό, στον οποίο έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 4.000 δανειολήπτες, ενώ στον αντίστοιχο μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ είχαν συμπεριληφθεί περί τους 2.000 δανειολήπτες.
Συμπλήρωσε ωστόσο πως οι διαχειριστές δανείων πρέπει να ξαναδούν τις ρυθμίσεις ενώ αναφορικά με την διεύρυνση των κριτήριων για την υπαγωγή ευάλωτων νοικοκυριών στην πλατφόρμα, όπου οι τράπεζες καταβάλουν το 50% της αύξησης των επιτοκίων, τόνισε πως έχουν μειωθεί οι προμήθειες σε συγκεκριμένα προϊόντα, αλλά η κυβέρνηση έχει και άλλες απαιτήσεις από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.