Στη σύσταση overweight που έχει εκδώσει για τα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών επιμένει η JP Morgan, παρότι οι ελληνικοί τίτλοι δέχθηκαν πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Ο οίκος ποντάρει ότι η τάση αυτή θα αντιστραφεί.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της JP Morgan, οι πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων στα ελληνικά ομόλογα είχαν ως αποτέλεσμα το spread έναντι των ιταλικών να επιστρέψει κοντά στα μέσα του εύρους των τελευταίων έξι μηνών.
Υπογραμμίζει την εξαιρετικά επιτυχημένη πρώτη έξοδο της Ελλάδας μετά την επενδυτική βαθμίδα. Όπως επισημαίνει, το νέο ελληνικό ομόλογο είχε τεράστια ζήτηση ενώ η κατανομή του σε hedge funds ήταν από τις χαμηλότερες που έχουν σημειωθεί και η κατανομή σε real money επενδυτές, από τις υψηλότερες. Σύντομα η Ελλάδα θα βγει και πάλι στις αγορές, όπως εκτιμά.
Ειδικά για την έκδοση του 10ετούς της Ελλάδας η JP Morgan υπογραμμίζει πως το βιβλίο προσφορών άγγιξε τα 35 δισ. ευρώ, έναντι 21 δισ. ευρώ στο 10ετές που είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2023 και 15 δισ. ευρώ στο 10ετές του Ιανουαρίου του 2022, με την κάλυψη να αγγίζει τις 9 φορές έναντι έξι φορών το 2023 και πέντε φορών το 2022.
Επίσης, υπογραμμίζει τη σημαντική μείωση της κατανομής του νέου 10ετούς ομολόγου σε hedge funds καθώς έλαβαν μόλις το 5% της έκδοσης του νέου 10ετούς, ενώ το 2023 είχαν λάβει το 11% και το 2022 το 13%, τη στιγμή που asset managers και τράπεζες έλαβαν το 90% του νέου 10ετούς, από 74% το 2023 και 79% το 2022.
Οπως σημειώνει με την έκδοση του νέου 10ετούς την περασμένη εβδομάδα, η Αθήνα έχει καλύψει πάνω από το 40% των δανειακών της αναγκών για το 2024, με βάση την εκτίμηση του οίκου ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές για 10 δισ. ευρώ φέτος. Οι αναλυτές περιμένουν μία δεύτερη έκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς στα τέλη του Μαρτίου ή τις αρχές του δεύτερου τριμήνου και εκτιμούν ότι στο μεταξύ, ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιεί τακτικές μηνιαίες δημοπρασίες, της τάξης των 300 εκατ. ευρώ η κάθε μία.
Επομένως, πιστεύουν ότι η τελευταία τάση που έκανε πιο φθηνά τα ελληνικά ομόλογα θα αντιστραφεί, με δεδομένες τις περιορισμένες πιέσεις από τις νέες εκδόσεις τις επόμενες εβδομάδες καθώς και την αναμενόμενη στήριξη από τις εισροές κεφαλαίων από funds που παρακολουθούν τους δείκτες, με το νέο μηνιαίο rebalancing.
Επιπλέον, η JP Morgan εκτιμά ότι το overweight στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών τίτλων λειτουργεί σαν αντιστάθμιση κινδύνου σε περιόδους risk-off.
Η αμερικάνικη τράπεζα διατηρεί τις εκτιμήσεις τις για τα ελληνικά spreads και αναμένει να διευρυνθούν ελαφρώς το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα, εκτιμά πως θα διαμορφωθούν στις 125 μ.β. τον Μάρτιο του 2024 από περίπου 105 μ.β. σήμερα, θα διατηρηθούν στις 125 μ.β τον Ιούνιο, θα ενισχυθούν στις 130 μ.β. τον Σεπτέμβριο και στις 140 μ.β τον Δεκέμβριο.
Συγκριτικά, αναμένει τα ιταλικά spreads να αυξηθούν στις 175 μ.β τον Μάρτιο από περίπου 158 μ.β σήμερα, στις 170 μ.β τον Ιούνιο, στις 180 μ.β τον Σεπτέμβριο και στις 200 μ.β τον Δεκέμβριο.
Σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό μέτωπο, η JP Morgan διατηρεί την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος στο 2,3%, προβλέπει πως πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,8, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 0,9%, ενώ ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει σημαντικά στο 152%.