Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματική τη μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία για την πρόσληψή τους στα δημόσια σχολεία. Η απόφαση αφορά τις διατάξεις του νόμου 4589/2019, οι οποίες απαγόρευαν τη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, εκτός εάν είχαν απολυθεί από το ιδιωτικό σχολείο όπου εργάζονταν. Αντίθετα, η παραίτησή τους δεν μοριοδοτούνταν, κάτι που πλέον κρίνεται ως παραβίαση των συνταγματικών αρχών της ισότητας και της αξιοκρατίας.
Η απόφαση έχει μεγάλη σημασία για τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων, καθώς τώρα αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο τερματίστηκε η σύμβασή τους. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την πρόσληψή τους στη δημόσια εκπαίδευση. Η υπόθεση ξεκίνησε από 8 εκπαιδευτικούς ενός ιδιωτικού σχολείου στη Θεσσαλονίκη που αναγκάστηκαν να παραιτηθούν και κατέθεσαν προσφυγή στο ΣτΕ, δικαιώνοντας έτσι τους ίδιους και τους συναδέλφους τους.
Ολη η απόφαση του ΣτΕ
ΣτΕ Ολομ. 1251-1254/2024: Αντίθετη με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας διάταξη νόμου με την οποία δεν υπολογίζεται η προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση κατά την διαδικασία μοριοδότησης για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία.
Και είναι κατ’ αρχήν νόμιμο ο νομοθέτης να διαφοροποιεί την προϋπηρεσία που έχει παρασχεθεί στη δημόσια εκπαίδευση σε σχέση με εκείνην που έχει παρασχεθεί στην ιδιωτική, όμως, εφ’ όσον η προϋπηρεσία αποτελεί κριτήριο επιλογής σύμφωνο με τις αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας, η καθ’ ολοκληρίαν μη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, με ορισμένες μόνο εξαιρέσεις, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας καθώς και τον σκοπό του νόμου για διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση των πιο άξιων και έμπειρων.
Τέλος, είναι μεν θεμιτό ο νομοθέτης να ενισχύει όσους έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι στην δημόσια εκπαίδευση και να προβλέπει ευνοϊκότερο τρόπο υπολογισμού της προϋπηρεσίας τους έναντι της παρασχεθείσας στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο δεν μπορεί να αγνοεί παντελώς την προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση, δοθέντος μάλιστα ότι το σύστημα προσλήψεων του ν. 4589/2019 αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαιδευτική εμπειρία.
Με τις αποφάσεις Σ.τ.Ε. 1253-1254/2024 Ολομ. καταργήθηκαν οι αντίστοιχες δίκες λόγω προσβολής των ίδιων όρων των αυτών προκηρύξεων.