Σε διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται η Κυβέρνηση. Κυρίαρχο ρόλο στην αναβάθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα παίξει η Γαλλία.
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα και η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία βρίσκεται στην τελική ευθεία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να χρηματοδοτηθούν νέες αγορές και αναβαθμίσεις του υπάρχοντος υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος διάρκειας δέκα ετών αναμένεται να φτάσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.
Από αυτά τα χρήματα αναμένεται εκταμιευτεί ένα ποσό μέσα στους επόμενους μήνες για αγορά, ανταλλακτικών, τορπιλών και βλημάτων κ.λπ.
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία για τα εξοπλιστικά, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και μολονότι απομένουν ακόμη να γίνουν πολλές κουβέντες, έχει συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό στις 10 Σεπτεμβρίου, στην Κορσική, όπου θα γίνει η Σύνοδος των χωρών του Νότου, Ελλάδα και Γαλλία να υπογράψουν την «αμυντική τους συμμαχία».
Αν και οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και απομένουν αρκετά που πρέπει να συζητηθούν και επομένως τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, η συγκυρία της 10ης Σεπτεμβρίου για να πέσουν οι υπογραφές θεωρείται από την Αθήνα ιδανική.
Rafale: H Ελλάδα «αγοράζει» 18 γαλλικά μαχητικά και αποκτά υπεροπλία στο Αιγαίο
Στα τέλη Ιουλίου γινόταν γνωστό ότι τελικά η Ελλάδα δεν θα προχωρούσε στην απόκτηση των γαλλικών φρεγατών τύπου Belharra για μια σειρά από λόγους.
Έναν μήνα μετά, η χώρα μας εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε μια άλλη αγορά από τη γαλλική πολεμική βιομηχανία: τα «Παραπολιτικά» ανέφεραν πως Ελλάδα και Γαλλία έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.
Η εφημερίδα εκανε λόγο για προσύμφωνο εξαγοράς δέκα μαχητικών νέα γενιάς Rafale C F3-R, ενώ τα υπόλοιπα οκτώ θα είναι παλαιότερης έκδοσης και θα προέρχονται από το στοκ της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει, επίσης, πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν έχουν συμφωνήσει για την αγορά η οποία, εάν πραγματοποιηθεί θα μεταβάλει σημαντικά τα δεδομένα από αέρος στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Παραπολιτικών», τα οκτώ γαλλικά παλαιότερης έκδοσης θα δοθούν στην Ελλάδα δωρεάν και αφορούν της εκδόσεις F1 & F2. Μπορούν να πραγματοποιούν αποστολές αναχαίτισης με το ραντάρ RBE2 (Radar à Balayage Electronique 2 plans) PRESA και τους πυραύλους MICA EM/IR.
Τα 10 γαλλικά νέας γενιάς, όπως υποστηρίζεται, «θα κάνουν τη διαφορά». Πρόκειται για τα Rafale C F3-R που φέρουν RBE2 AA τεχνολογίας AESA και πυραύλους BVR METEOR με εμβέλεια 100 χλμ. no escape zone 60 χλμ. ταχύτητα 4 Μach.
Εάν προχωρήσει και υλοποιηθεί η αγορά η Ελλάδα σε συνδυασμό με τα 24 Mirage 2000-5Mk II που έχει στον στόλο των μαχητικών θα ενισχύσει το επιχειρησιακό της πλεονέκτημα στο Αιγαίο, στις αναχαιτίσεις.
Γεραπετρίτης: «Σε διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων»
Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, στο εξοπλιστικό πρόγραμμα και τη θέση της χώρας σήμερα απέναντι στον κορωνοϊό αλλά και τον χρόνο επαναλειτουργίας των σχολείων.
«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με πολλές δυνάμεις με πρόθεση αναβάθμισης και της αμυντικής μας βιομηχανίας», ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».
«Ήδη έχουμε μενού επίλογων για την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και την αγορά νέων στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε», πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.
«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την προμήθεια (μαχητικών) Ραφάλ, αλλά στόχος μας είναι η αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων και στον αριθμό, και στην επιχειρησιακή ικανότητα», διευκρίνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Βρισκόμαστε σε απόλυτη εγρήγορση, βασιζόμαστε σε δύο πυλώνες με πρώτο την επιχειρησιακή ετοιμότητα με ισχυρό σχέδιο ανάσχεσης από τις ένοπλες δυνάμεις που ξεκίνησε από την εμβληματική στιγμή του Έβρου, και δεύτερο τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας μας με την πίεση να ασκείται μονομερώς στην Τουρκία», πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.
«Η χώρα μας έχει παράσταση επιχειρησιακής ικανότητας και πραγματική ισχύ. Έχουμε ισχυρή ανάσχεση και σε θαλάσσιο και χερσαίο μέτωπο και ισχυρή διπλωματία. Ο χρόνος που περνάει καταδεικνύει την αποφασιστικότητα και την συνετή ελληνική στάση και την πειρατική τουρκική στάση κάτι που θα λειτουργήσει υπέρ μας στο εξωτερικό», είπε ακόμα ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε ότι «δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να υπάρξουν, η Ελλάδα είναι υπέρ της καλής γειτονιάς, αλλά από την άλλη πλευρά ο δίαυλος για να είναι παραγωγικός προϋποθέτει καλή κατανόηση με οριοθετημένο διάλογο, όχι προσχηματικό, με συγκεκριμένα ζητήματα, και όχι ατελείωτο κατάλογο».
Επίσης, ο υπουργός συμπλήρωσε ότι στο διάλογο είναι αναγκαίο να απέχεις από οποιαδήποτε πράξη που επιδεινώνει και προκαταλαμβάνει τη συζήτηση.